TikTok popustio pred europskim pravilima i otvorio prvi podatkovni centar na Starom kontinentu

Osim u irskoj, u planu je još jedan podatkovni centar u Norveškoj.

Hina | 05.09.2023. / 16:18

TikTok (Foto: Afp)

  Društvena mreža TikTok otvorila je u Irskoj svoj prvi podatkovni centar u Europi kako bi selidbom podataka europskih korisnika na Stari kontinent otklonila strahovanja od narušavanja privatnosti i nadzora Pekinga.

Kompanija je selidbu podataka najavila u veljači, a u utorak izvijestili su da su ih već počeli seliti na servere u Dublinu.

Naziv „Projekt Clover (djetelina)” trebao bi signalizirati ključnu ulogu Irske u TikTokovim planovima. U utorak otvoren je podatkovni centar u Dublinu. U Irskoj trebao bi biti otvoren još jedan i jedan u Norveškoj.

Pametni telefon Nova pravila EU-a promijenit će način na koji koristimo Facebook, TikTok i druge popularne platforme

TikTok, čiji je vlasnik kineski ByteDance, isticao je u više navrata da nikada nije davao podatke Pekingu. No, kritičari strahuju da bi Kina mogla zatražiti pristup, navodi BBC.

Niz institucija zabranio je aplikaciju na službenim uređajima dužnosnika, uključujući Europski parlament, Europsku komisiju i Vijeće EU-a i britansku vladu, podsjeća BBC.

Projekt Clover angažirao je i globalnu tvrtku za kibernetičku sigurnost NCC s uredima širom Europe koja bi trebala pomno analizirati TikTokove mehanizme zaštite podataka i prijavljivati eventualne incidente.

NCC će identificirati i odgovoriti na sve „sumnjive ili neuobičajene pokušaje pristupa” i raditi na poboljšanju sigurnosti, poručili su iz TikToka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti