TikTok zabranio "razbijača lubanje": Tinejdžeri su pretjerali, a zbog opasnog izazova sve ih je više po bolnicama

Za slavu i lajkove tinejdžeri su spremni na svašta na društvenim mrežama, uključujući i na izazov zbog kojeg su neki završili u bolnici s teškim ozljedama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.03.2020. / 09:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom godina mrežom su se širili brojni izazovi koje su korisnici snimali i objavljivali na Facebooku, Instagramu, YouTubeu i drugim mrežama, no neki su bili prilično opasni, poput izazova u kojem su jeli tablete s deterdžentom ili plesa na Drakeovu pjesmu "In my feelings" pored automobila koji je u pokretu i nitko njime ne upravlja. U posljednje vrijeme tinejdžeri su smislili novi opasni izazov zbog kojeg su neki završili u bolnici s ozbiljnim ozljedama vrata i glave. Izazov je nazvan "razbijač lubanje" i opasan je kao što i zvuči jer osoba na kraju padne na leđa i udari stražnjim dijelom glave o pod.

Slika nije dostupna Može li nova aplikacija ugroziti TikTok? Na mobitele pored vas dolazi – Byte

Izazov se sastoji od toga da kada osoba skoči u zrak, dvije osobe koje se nalaze svaka s po jedne strane pored nje, udare je po nogama tako da noge polete prema naprijed, a tijelo prema natrag. Osoba koja skače nije svjesna da sudjeluje u takvom izazovu, tj. ne sudjeluje dobrovoljno te je izložena potencijalno opasnim ozljedama – samo zato da bi netko dobio lajkove na društvenim mrežama.

U nekim je slučajevima situacija izmakla kontroli pa su dva srednjoškolca koja su kolegu poslala u bolnicu zbog tog izazova završila na sudu zbog napada i nanošenja ozljeda. "Molim vas, molim vas, ako imate tinejdžere na TikToku, nemojte da se uključe u ovo", upozorila je prošli mjesec jedna majka iz Velike Britanije čija je kćer nakon izazova skull-breaker završila na hitnoj pomoći s teškim ozljedama kralježnice.

Na mreži možemo pročitati informacije o više ozlijeđenih tinejdžera u SAD-u i Velikoj Britaniji, a stručnjaci upozoravaju roditelje da trebaju razgovarati sa svojom djecom i upozoriti ih na opasnosti koje takvi izazovi donose jer su zbog lajkova spremni riskirati svoje zdravlje i zdravlje svojih kolega.

Slika nije dostupna TikTok bi mogao postati popularniji od Instagrama, Evan Spiegel objasnio zašto

Nakon apela roditelja na društvenim mrežama i sve većeg broja tinejdžera koji su završili u bolnici, nedavno su se oglasili i iz TikToka. Naglasili su da im je sigurnost korisnika na prvom mjestu te da na mreži ne dopuštaju sadržaj koji potiče opasne izazove koji mogu završiti s ozljedama. Time se krše pravila korištenja mreže i takav će sadržaj ukloniti sa svoje platforme. Naglašavaju da takvi izazovi nisu zabavni i, s obzirom na to da će ih brisati s platforme, nitko zbog toga neće postati slavan na TikToku.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti