Tim Cook otvoreno: "Ponosan sam što sam homoseksualac!"

Sasvim iznenađujuće, čelni čovjek jedne od najmoćnijih kompanija na svijetu odlučio je progovoriti o nečemu što nema apsolutno nikakve veze s Appleom, ali oslikava vrijeme u kojem živimo.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 30.10.2014. / 12:46

Tim Cook otvoreno: "Ponosan sam što sam homoseksualac!"

Sasvim iznenađujuće, čelni čovjek jedne od najmoćnijih kompanija na svijetu odlučio je progovoriti o nečemu što nema apsolutno nikakve veze s Appleom, ali oslikava vrijeme u kojem živimo.

Rečenica „ponosan sam što sam gay“ vrlo često se može čuti iz usta brojnih poznatih osoba, koji tako nastoje ukazati kako je bilo kakva diskriminacija, pa tako i ona koja zadire u seksualnu orijentaciju – loša. Ali, kada Tim Cook, prvi čovjek Applea izusti upravo tu rečenicu – „Ponosan sam što sam gay!“ onda je bez imalo pretjerivanja riječ o sasvim posebnom „svjedočanstvu“. Zašto je Cook odlučio javno obznaniti svoju seksualnu orijentaciju, kada je dobro poznato da je sve ove godine nastojao sačuvati vlastitu privatnost? Vrlo jednostavno, njegova je intencija ukazati na činjenicu kako nečiji seksualni afiniteti nemaju apsolutno nikakve veze s njegovim (ne)uspjehom u poslovnom svijetu. 

„Godinama sam s mnogim ljudima bio otvoren i razgovarao o svojoj seksualnoj orijentaciji. Da, mnogi od kolega u Appleu su znali da sam gay, ali me nikada, baš nikada, zbog toga nisu tretirali na drugačiji način ili pravili razliku u odnosu na hetero osobe. Priznajem, imao sam sreću i još je imam, jer radim u kompaniji koja voli kreativnost i inovativnost, a napredak svih nas zajedno zajamčen je tek kada svi skupa prihvatimo razlike koje nas čine bogatijima. Nisu svi te sreće i zato sam odlučio javno reći – da, ja sam gay“, otvoreno je priznao Tim Cook. U intimnim, pa i poslovnim krugovima, nikada nije negirao svoju homoseksualnost, ali ovo je prvi puta da je o tome javno progovorio. 

„Dakle, neka svima bude jasno – ponosan sam što sam gay! Dapače, smatram da je to jedan od najvećih darova koje sam dobio od Boga“, rekao je Cook. Nema sumnje da će ova rečenica izazvati buru različitih reakcija i brojne kontroverze, ali Cook je nastojao dodatno objasniti zašto se odlučio na „javnu ispovijed“. „Biti gay dalo mi je mogućnost dubljeg razumijevanja što znači biti u manjini, to iskustvo me dovelo do bogatijeg života. Ne krijem, ponekad je bilo teško, neugodno, ali baš to mi je dalo snage da slijedim svoj vlastiti put, da se izdignem iznad svih nedaća i zadrtosti. Ne samo u privatnom, nego i poslovnom životu“, dodao je. 

„Što zapravo želim poručiti? Još uvijek, nažalost, postoje mnoga mjesta koja omogućuju diskreditiranje pa i otpuštanje osoba samo na temelju seksualne orijentacije. Ili, primjeri gdje stanodavci na osnovu istih „kriterija“ mogu deložirati homoseksualce. Mnogi se zato boje priznati svoju seksualnu orijentaciju, tu percepciju i iskrivljeni način razmišljanja moramo promijeniti za bolje svih nas. Ne, ne smatram se gay aktivistom ali shvaćam koliko sam i sam imao koristi od žrtve drugih, zato sam odlučio javno progovoriti o tome. Želim potaknuti ljude da kažu „hej, ako je predsjednik Uprave Applea priznao da je gay“, možda to mogu i ja napraviti. Mislim da je to vrijedno otkrivanja dijela moje privatnosti“, zaključio je Tim Cook. 

Izvor Bloomberg - foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti