Tim Cook podijelio Ameriku: Apple ne želi 'hakirati korisnike' i omogućiti FBI-u pristup iPhoneu terorista

Čelni čovjek Applea objavio je pismo za koje želi da ga pročitaju svi korisnici njihovih uređaja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.02.2016. / 09:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Krajem prošle godine Amerikance je šokirao teroristički napad u San Bernandinu u kojem je ubijeno 14, a ranjeno 22 osobe, a istražitelji vjeruju kako telefon (iPhone 5C) koji je pripadao jednom od napadača sadrži vrlo važne informacije koje bi im pomogle u daljnjoj istrazi. Problem za istražitelje i FBI jest što su ti podaci zaštićeni te ne mogu probiti šifru na iPhoneu, a ako deset puta upišu krivu šifru, ti će se podaci izbrisati. Kako bi došli do tih podataka, izdan je sudski nalog Appleu prema kojem im ova kompanija mora pomoći i omogućiti im pristup telefonu.

Nakon izdavanja naloga, oglasio se i Tim Cook koji je putem pisma na internetskoj stranici Applea – on je rekao kako se ne slaže s ovim nalogom jer bi njegovo izvršavanje ugrozilo sigurnost svih korisnika njihovih uređaja. FBI tako od Applea traži razvoj nove verzije iOS-a na kojoj će se jednostavnije moći razbiti zaštita i prebacivanje te verzije operativnog sustava na telefon terorista čijim podacima žele pristupiti. Cook kaže kako bi to značilo da će Apple morati hakirati vlastite korisnike te bi ovaj njihov potez u budućnosti mogao imati opasne posljedice jer nakon toga više ne bi bilo načina na koji bi se moglo spriječilo hakere, kriminalce i vlade stranih zemalja da, korištenjem iste metode, pristupe Appleovim pametnim telefonima.

U svojoj objavi Cook je podsjetio na brojne privatne i osjetljive podatke, uključujući financijske i zdravstvene informacije, koje korisnici imaju pohranjene na svojim pametnim telefonima te kako se ti podaci moraju zaštititi od hakera i kriminalaca koji im žele pristupiti, ukrasti ih i iskoristiti bez znanja i dopuštenja vlasnika telefona.

Podsjetio je i kako su nakon terorističkog napada u San Bernandinu pomagali FBI-u u istragama te, kada su od njih zatraženi podaci koje imaju, te su im podatke dali – također, najbolji Appleovi inženjeri cijelo su vrijeme bili dostupni istražiteljima i FBI-u i pomagali im i savjetovali ih. ‘Do sada smo učinili sve što je u našoj moći i po zakonu kako bi im pomogli’, poručio je Cook u pismu te dodao kako se sada od njih traži nešto što niti nemaju, odnosno, softver koji bi omogućio probijanje zaštite telefona, a razvoj tog softvera bio bi iznimno opasan. U krivim rukama takav bi softver mogao otključati bilo koji iPhone kojeg se domognu, a iako u FBI-u tvrde kako bi taj softver bio limitiran samo na ovaj slučaj, to nitko sa sigurnošću ne može garantirati.

Također, postoji mogućnost da bi se ovakva tehnika mogla koristiti i na drugim uređajima, odnosno Cook je ovaj softver usporedio s ‘glavnim ključem’ koji bi u fizičkom svijetu mogao otključavati milijune vrata, od restorana i banaka do trgovina i stanova. ‘Vlada od nas traži hakiranje korisnika i potkopavanje desetljeća razvoja sigurnosti koje smo uložili u zaštitu naših korisnika od napada hakera i kriminalaca'. Cook je napisao kako se FBI poziva i na zakon iz 18. stoljeća, a prema tom zakonu, vlada bi imala pravo od Applea zatražiti softver za praćenje i špijuniranje korisnika s kojim bi mogli pratiti poruke, pristupati financijskim informacijama, pratiti lokaciju pa čak i pristupati mikrofonu i kameri na telefonu.

Apple i druge tehnološke kompanije konstantno se opiru zahtjevima prema kojima bi trebali omogućiti tzv. ‘stražnji ulaz’ na svojim uređajima koji bi FBI-u omogućio pristup podacima na telefonima kriminalca i terorista jer bi na taj način ugrozili sigurnost stotina milijuna svojih korisnika, a tu bi mogućnost mogli iskoristiti i sami teroristi, kriminalci i hakeri. Do sada je javnost većinom bila na strani Applea i tehnoloških kompanija, no sada je situacija drugačija jer se radi o podacima koji se nalaze na telefonima terorista te se dio korisnika okrenuo protiv Applea. Na društvenim mrežama možemo pročitati brojne komentare u kojima dio korisnika kritizira Cooka zato što ‘pomaže teroristima’ te su najavili kako više nikada neće kupiti Appleove gadgete, dok ga drugi dio hvali jer ne želi pokleknuti pred zahtjevima američke vlade te je stao u obranu svojih korisnika.  

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti