Tinejdžer koji je pratio privatni zrakoplov Elona Muska sad ima nove mete - ruske oligarhe i Vladimira Putina

Sweeney je već ranije objašnjavao kako njegov bot ne upotrebljava nikakve privatne ili nedostupne podatke o zrakoplovima, već javno dostupne podatke koje je moguće pronaći na internetu.

Martina Čizmić | 01.03.2022. / 09:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jack Sweeney američki je tinejdžer, zaljubljenik u informatiku, koji je u fokus javnosti došao nakon što je na Twitteru napravio nekoliko profila i botove za njih kako bi u (gotovo) stvarnom vremenu objavljivao gdje se nalaze privatni zrakoplovi poznatih osoba iz tehnološkog svijeta.

Na njegovom su se "radaru" tako našli Elon Musk, Bill Gates, Jeff Bezos, ali i još neki poznati i veoma bogati ljudi.

Slika nije dostupna Milijarder Musk ponudio studentu 5000 dolara za brisanje profila koji prati njegov avion: ''Probaj s 50.000''

No, Sweeney je, čini se, našao novu metu. Pokrenuo je novi profil na Twitteru kojemu je jedini cilj pratiti privatne zrakoplove ruskih oligarha. Kako je pojasnio za Bloomberg News, stvorio je profil "Russian Oligarch Jets" nakon što je započela ruska invazija na Ukrajinu, a svijet krenuo sa sankcijama prema Rusiji.

Russian Oligarch Jets tako prati helikoptere i privatne zrakoplove poznatih ruskih milijardera, među kojima su Roman Abramovič (vlasnik nogometnog kluba Chelsea), Oleg Deripaska (bio na čelu nekoliko energetskih kompanija u Rusiji) i Vagit Alekperov (predsjednik Lukoila).

 

 

Nevjerojatno je kakve sve zrakoplove ovi ljudi imaju, rekao je Sweeney za Bloomberg, istaknuvši kako ruski bogataši najčešće biraju velike zrakoplove, poput Airbusa A319 i Boeinga 737.

U samo nekoliko dana Sweeneyev profil na Twitteru privukao je više od 97 tisuća pratitelja, no nije stao samo tu.

Otvorio je poseban profil kojim prati zrakoplove kojima bi se mogao koristiti ruski predsjednik Vladimir Putin. Pod nazivom "Putin Jets", kako je napisao Sweeney, prate se ruski zrakoplovi kojima se koriste ruski uglednici i kojima bi se Putin mogao koristiti za svoja putovanja.

 

 

U samo dva dana ovaj je profil privukao više od 20 tisuća pratitelja, iako dosad ima tek dvije objave - onu u kojoj navodi koje zrakoplove prati i jednu o zrakoplovu koji je poletio blizu Moskve.

Podsjetimo, Sweeney je već ranije objašnjavao kako njegov bot ne upotrebljava nikakve privatne ili nedostupne podatke o zrakoplovima, već javno dostupne podatke koje je moguće pronaći na internetu. 

Slika nije dostupna Nakon što je projekt američkog tinejdžera koji prati Muskov avion postao viralan, "osvanula" i ElonJet kriptovaluta

Nakon što je njegov profil na kojem prati Elona Muska privukao pozornost javnosti, Musk mu je prvo ponudio novac da ga prestane pratiti, da bi na kraju poduzeo određene tehničke mjere kako bi njegov privatni zrakoplov bilo teže pratiti. Teže, no kako je Sweeney napisao, ne i nemoguće. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti