Student napravio bot koji u svakom trenutku zna gdje je privatni zrakoplov Elona Muska i glatko odbio Muskovu ponudu da ga ugasi

Student s Floride iskoristio je javno dostupne podatke kako bi napravio bot koji prati privatne zrakoplove bogatih i slavnih. Musku se to baš i nije svidjelo.

Hina/M.Č. | 31.01.2022. / 10:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Milijarder Elon Musk ponudio je tinejdžeru s Floride 5000 dolara za brisanje Twitter računa koji prati kretanje njegova privatnog zrakoplova, no to nije bilo dovoljno.

Profil ElonJet ima preko 200.000 pratitelja i koristi bot koji je Jack Sweeney razvio za praćenje Muskovih letova. Program zatim tvita kada i gdje zrakoplov polijeće ili slijeće te trajanje svakog putovanja.

Brucoš prati i druge milijardere među kojima i Billa Gatesa i Jeffa Bezosa, njih oko desetak.

I dok su mnogi počeli pratiti ElonJet iz čiste znatiželje, kako bi saznali gdje je Elon Musk, njemu se to baš i nije svidjelo. 

Musk je 30. studenog poslao direktnu poruku studentu. Možeš li ovo skinuti?, upitao je Musk Sweeneyja. To je sigurnosni rizik.

 Čelnik Tesle i SpaceXa ponudio je tinejdžeru 5000 dolara kako bi spriječio "luđake" da prate njegove letove. Ne sviđa mi se ideja da me ustrijeli luđak, rekao je Musk.

Sweeney je uzvratio tražeći 50.000 dolara, rekavši da bi mogao iskoristiti novac za koledž i možda Teslu Model 3.

Zadnja razmjena poruka bila je u srijedu, 19. siječnja, kada je Musk rekao da nije u redu "platiti da se ovo zatvori".

Sweeney je rekao da je obožavatelj SpaceX-a od prvog lansiranja Falcon Heavyja 2018. Njegov otac radi za avioindustriju, što je potaknulo njegov interes za zrakoplovstvo.

5000 nije dovoljno za ono što ja dobijem od toga, rekao je Sweeney. Ne zamjenjuje ništa, poput faktora uživanja.

Sweeney je Musku ponudio nekoliko tehničkih savjeta, uključujući o programu za blokiranje praćenje letova.

 Izgleda da je poslušao taj savjet, rekao je Sweeney, rekavši kako se čini da Musk trenutno koristi program za blokiranje.

Dakle, može li Sweeney još uvijek pratiti Muskove letove unatoč programu blokiranja? Mogu, samo je teže, rekao je Sweeney.

Zanimljivo, Sweeney je Musku ponudi i da postane stažist u nekoj od njegovih tvrtki, ali Musk, za sad, nije odgovorio na tu ponudu.

Inače, treba istaknuti kako Sweeney nije napravio ništa ilegalno. Podaci kojima se služi za identifikaciju privatnih zrakoplova poznatih i slavnih, javno su dostupni, a postoje brojne internetske stranice i servisi koji prate kretanje zrakoplova diljem svijeta. On je samo napisao bot koji je te podatke prikupio i objavio na jednom mjestu. 

Sweeney je u nekoliko navrata istaknuo kako postoje tehnička rješenja kojima ti podaci mogu postati teže dostupni odnosno nedostupni javnosti, a da i dalje budu dostupni onima koji ih trebaju - kao što su kontrola leta. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti