Tinejdžer uhićen jer je na Facebooku objavio smajliće!

Mladić je na Facebooku objavio smajliće u obliku pištolja i pored njih smajlić u obliku glave policajca – uhićen je zbog terorističkih prijetnja, a u kući mu je pronađen pištolj

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.01.2015. / 09:29

Tinejdžer uhićen jer je na Facebooku objavio smajliće!

Tinejdžer Osiris Aristy iz New Yorka ima već podeblji policijski dosje te je do sada uhićen čak dvanaest puta zbog kaznenih djela poput posjedovanja oružja, napada i pljačke. Zbog toga je bio pod rutinskim nadzorom policije koji je, među inim, uključivao i pregledavanje njegovog profila na Facebooku te je zbog sadržaja na njemu nedavno uhićen. Naime, pored poruka nasilnog sadržaja i fotografija na kojima pozira s jointom i oružjem, Aristy je na Facebooku objavio i smajliće u obliku pištolja pored kojih se nalaze smajlići u obliku policajaca tako da su pištolji upereni u policajca.

S obzirom na događaje u SAD-u u posljednjih nekoliko mjeseci i napade u kojima su ubijeni policajci, ove su prijetnje shvaćene ozbiljno te je on uhićen zbog terorističkih prijetnji. Njegove objave na Facebooku opasnost su za sigurnost policije, ali i javnu sigurnost, komentirao je inspektor Maximo Tolentino iz NYPD-a za Cnet i dodao kako će i dalje pratiti sve prijetnje na internetu i društvenim mrežama. Osim samih smajlića, on se na najvećoj društvenoj mreži na svijetu hvalio kako posjeduje pištolj te je objavljivao selfije s pištoljem, što su također razlozi zbog kojih su njegove prijetnje shvaćene ozbiljno, a pretragom njegovog stana pronađeni su pištolj i marihuana. Odvjetnik ovog problematičnog mladića rekao je medijima kako mu je jasno da su stvari koje je on objavljivao na Facebooku kontroverzne, no napominje kako Aristy nikada nije prijetio poduzimanjem nekih akcija protiv policije.

On se pita na temelju čega policija može zaključiti da je objava smajlića na Facebooku (pa makar i smajlića koji uključuju pištolje uperene u glavu policajca) stvarna prijetnja – s obzirom na stotine milijuna različitih objava na Facebooku i drugim društvenim mrežama i internetskim stranicama, vrlo je teško razlikovati prave prijetnje u odnosu na bezazlene provokacije i šale. Ipak, Osiris Aristy vjerojatno je naučio svoju lekciju oko objavljivanja nasilnog sadržaja na Facebooku, a njegov bi slučaj trebao biti primjer i brojnim drugim osobama da pripaze oko stvari koje objavljuju na internetu. 

Foto: Facebook

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti