“To je impresivno”: Velika potražnja za novim VW-ovim električnim vozilom

Iako se još nije pojavio u prodajnim salonima, VW-ov ID. Buzz već je rasprodan, a najveća je potražnja u Norveškoj.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.08.2022. / 16:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Volkswagena su početkom godine najavili kako će se ID. Buzz, električna verzija legendarnog Microbusa, u prodaji pojaviti u posljednjem kvartalu 2022. Proizvodnja je počela u svibnju u tvornici u Hanoveru, a prvi modeli kupcima bi se trebali isporučiti u listopadu, osim ako ponovno ne dođe do nekih izvanrednih situacija.

Slika nije dostupna Uskoro počinje prodaja električne verzije legendarnog Volkswagena

Iako vozilo još nije niti u prodajnim salonima, iz njemačke kompanije objavili su kako je prvih 10 tisuća komada već rasprodano. Deset tisuća narudžbi, bez da je automobil stigao do prodajnih salona, a kamoli da ga je netko od kupaca prvo provozao. To je impresivno”, prenijeli su mediji izjavu prvog čovjeka prodaje VW-ova odjela komercijalnih vozila Larsa Krausea.

Najviše narudžbi stiglo je iz zemlje u kojoj je elektrifikacije najdalje dogurala i u kojoj su električna vozila već sada dominantna u odnosu na benzince i dizelaše, u Norveškoj. Oko trećine rezervacija dolazi iz te zemlje (oko 3400 automobila), zatim slijedi Njemačka u kojoj je naručeno 2400 automobila, zatim slijede Nizozemska i Belgija.

Automobil se još ne može naručiti na nekim velikim europskim tržištima poput Francuske i Velike Britanije, dok će Amerikanci na njega morati čekati nešto manje od dvije godine, tj. do početka 2024.

Do kraja 2022. očekuje se da će biti dostupno 15 tisuća komada ID. Buzza, dok bi sljedeće godine s proizvodnih traka trebalo sići 60 tisuća komada. Za 2024. planirana je proizvodnja do 130 tisuća komada.

Slika nije dostupna Vozači odlaze u povijest? Volkswagen ovo ljeto počinje s testiranjem servisa za autonomnu vožnju

Inače, ovaj je model dostupan u verzijama za prijevoz putnika, ali i kao dostavno vozilo (ID. Buzz i ID. Buzz Cargo) s cijenama od oko 55 tisuća eura za dostavnu verziju u Njemačkoj, odnosno oko 65 tisuća za model za prijevoz pet putnika.

Izvor: Automotive News Europe


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti