To je moguće samo u Rusiji: Astronauti kritizirali šefa svemirskog programa, pa ih na Twitteru napao robot i prozvao - pijancima

Nakon što su astronauti kritizirali Dmitryja Rogozina, preko profila robota Fedora na Twitteru stigao im je odgovor s optužbama da su tijekom boravka na ISS-u konzumirali alkohol.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.10.2020. / 14:30

Robot Fedor (Foto: AFP PHOTO / ROSCOSMOS / Space Center Yuzhny/TsENKI)

Često su putem Facebooka i drugih društvenih mreža kružili smiješni videozapisi ili meme fotografije s naslovima poput "ovo je moguće samo u Rusiji" i slično. Proteklih nekoliko dana internetom kruži zanimljiva priča koja spada u tu "moguće samo u Rusiji" kategoriju, a koja uključuje bivše astronaute i političare, šefa svemirskog programa i najpoznatijeg ruskog robota Fedora. Fedor je, inače, također astronaut jer je jedno vrijeme boravio na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Robot Fedor Upoznajte Fedora, ruskog robota koji putuje na ISS

Sve je počelo kada je bivši astronaut, a sada političar i član Dume Maxim Suraev putem Twittera počeo kritizirati šefa ruskog svemirskog programa Dmitryja Rogozina. Među kritikama, objavio je i fotografija iz ruskog Sojuza i SpaceX-ova Crew Dragona kako bi pokazao koliko su Amerikanci napredovali posljednjih godina, dok je ruski svemirski program "zapeo u prošlosti".

Rogozin službeno nije odgovorio na te kritike, no u rat na Twitteru uključio se - robot Fedor. Fedorove prošlogodišnje pustolovine i put na Međunarodnu svemirsku postaju pratili smo i na Zimu, a spominjalo se kako bi se jednom mogao prošetati i po Mjesecu. Popularni robot čak je dobio i svoj profil na Twitteru putem kojeg je komunicirao s javnosti, no taj je profil nedavno iskorišten za obračun s kritičarima Rogozina. Tako je Fedor, tj, osoba koja upravlja njegovim profilom, napala Suraeva i njegovog kolegu astronauta Alexandera Samokutyayeva i optužio ih da su se opijali tijekom boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Robot Fedor Veliki planovi za Fedora: Ruski robot mogao bi se "prošetati" Mjesecom?

Nije poznato tko je kritizirao astronaute skriven iza Fedorova profila na Twitteru, no mediji nagađaju kako je upravo Rogozin iskoristio robota za obračun sa svojim kritičarima. Nakon toga, Fedorov je profil na Twitteru nestao, a zanimljivo je da je ranije ove godine i Rogozin ugasio svoj profil na Twitteru. Na upit novinara, Rogozin je rekao kako on nije upravljao Fedorovim profilom te da je možda sam Fedor pisao te tvitove.

Izvor: Ars Tehnica

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti