Japanska tvornica Toshiba svima je dobro poznata po svojim tehnološkim uređajima, no osim što se bave potrošačkom elektronikom, Toshiba je uložila u izgradnju ogromnih tvornica u kojem uzgajaju različite vrste salata bez potrebe za suncem ili zemljom.

Smještena u Yokosuki, Toshibina tvornica prostire se na 2,000 kvadratnih metara nova je grana u poslovanju tvrtke. Kompanija tvrdi da su stvorili savršeno okruženje ‘bez klica’ u kojem će rasti oko tri milijuna vreća salate godišnje.

Bez ikakvog doticaja s vanjskim svijetom, posebne hale imaju kontroliranu temperaturu i vlagu, gdje se zaposlenici u odjelima bave zapisima o rastu i kvalitetu lišća na salatama, a sve to unose u bazu putem tableta.

Cilj Toshibe je proizvesti najkvalitetniju salatu na svijetu, a sam završni proizvod bi bio bez bakterija, insekata i ostalih nametnika, prije nego se stavi u vreću za daljnju distribuciju. Kompanija se nada kako će žetvom dostići tri milijuna vreća salate, zelja, špinata, mizuna i bilja svake godine, sa tim da će svaka vreća koštati oko 1 funtu.

Toshiba planira otvarati još ovakvih tvornica, te prodavati tehnologiju i opremu drugim tvornicama koji žele također uzgajati visoko kvalitetno povrće.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju