Toshiba u specijalnim tvornicama uzgaja salate bez potrebe za suncem ili zemljom

Japanska tvornica Toshiba svima je dobro poznata po svojim tehnološkim uređajima, no osim što se bave potrošačkom elektronikom, Toshiba je uložila u izgradnju ogromnih tvornica u kojem uzgajaju različite vrste salata bez potrebe za suncem ili zemljom.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 14.11.2014. / 07:29

Toshiba u specijalnim tvornicama uzgaja salate bez potrebe za suncem ili zemljom

Japanska tvornica Toshiba svima je dobro poznata po svojim tehnološkim uređajima, no osim što se bave potrošačkom elektronikom, Toshiba je uložila u izgradnju ogromnih tvornica u kojem uzgajaju različite vrste salata bez potrebe za suncem ili zemljom.

Smještena u Yokosuki, Toshibina tvornica prostire se na 2,000 kvadratnih metara nova je grana u poslovanju tvrtke. Kompanija tvrdi da su stvorili savršeno okruženje ‘bez klica’ u kojem će rasti oko tri milijuna vreća salate godišnje.

Bez ikakvog doticaja s vanjskim svijetom, posebne hale imaju kontroliranu temperaturu i vlagu, gdje se zaposlenici u odjelima bave zapisima o rastu i kvalitetu lišća na salatama, a sve to unose u bazu putem tableta.

Cilj Toshibe je proizvesti najkvalitetniju salatu na svijetu, a sam završni proizvod bi bio bez bakterija, insekata i ostalih nametnika, prije nego se stavi u vreću za daljnju distribuciju. Kompanija se nada kako će žetvom dostići tri milijuna vreća salate, zelja, špinata, mizuna i bilja svake godine, sa tim da će svaka vreća koštati oko 1 funtu.

Toshiba planira otvarati još ovakvih tvornica, te prodavati tehnologiju i opremu drugim tvornicama koji žele također uzgajati visoko kvalitetno povrće.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti