Totalni stres: Istraživanje u Silicijskoj dolini pokazalo koliko su zaposlenici izgorjeli tijekom rada od kuće

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako rad od kuće ne odgovara svim zaposlenicima te je zabilježeno veliko povećanje izgorenosti među zaposlenicima tehnoloških kompanija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.10.2020. / 11:15

Stres (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Mnogi su upravo s pandemijom prvi put uvidjeli sve prednosti i mane rada od kuće, a iskustvo je prilično različito. Dok su neki oduševljeni činjenicom da mogu duže spavati, ne moraju putovati na posao i imaju mir u svoja četiri zida, dijelu zaposlenika takav način rada nikako ne odgovara. Neki u kućama nemaju svoj prostor u kojem mogu u miru raditi, drugima su problem ukućani i djeca, dio njih umaraju konstantni razgovori putem chata i Zooma, dok su mnogi izgubili balans između privatnog i poslovnog života.

Slika nije dostupna Profesor sa Stanforda upozorava na probleme rada od kuće: Manja produktivnost, pad inovacija i depresija

Pokazalo se, kako je za Business Insider komentirala psihologinja Terry Patterson, da mnogi zaposlenici nisu očekivali da će rad od kuće biti toliko stresan te da će se potpuno izbrisati vrijeme između posla i privatnog života.

Prema istraživanju koje je kompanija Blind provela nad više od tri tisuće zaposlenika kompanija poput Amazona, Microsofta, Facebooka i Googlea, pokazalo se da oni sada osjećaju mnogo veći stres i izgorenost u odnosu na razdoblje prije pandemije. Tako gotovo 70 posto ispitanih osjeća veću izgorenost tijekom rada od kuće u odnosu na razdoblje prije početka pandemije, odnosno otkako su počeli raditi od kuće. Te su brojke pogotovo visoke kada su u pitanju Facebook i Google - čak 81 posto zaposlenika Fejsa i 79 posto zaposlenika Googlea (koji su sudjelovali u anketi) kažu da sada osjećaju veću izgorenost.

Slika nije dostupna Biste li pristali na ovakav prijedlog poslodavca? Odselite se iz grada i dobit ćete 20 tisuća dolara, ali i manju plaću

Blind je istraživanje o stresu na poslu proveo i tijekom veljače, kada se COVID-19 činio kao kineska bolest koja ne može naštetiti zapadu te se tada pokazalo da 61 posto ispitanih u tvrtkama Silicijske doline osjeća simptome izgorenosti na poslu. Razlozi su bili preopterećenost poslom, neadekvatne nagrade za uložen trud te nepostojanje kontrole nad poslom. Pandemija je dodala i još jedan veliki razlog za stres, a to je općenita nesigurnost i nesigurnost za radno mjesto, kao i spomenuti problemi vezani za rad od kuće.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti