Profesor sa Stanforda upozorava na probleme rada od kuće: Manja produktivnost, pad inovacija i depresija

Rad od kuće ima pozitivne i negativne strane, no najveći je problem što su mnogi bili (i još jesu) primorani raditi od kuće iako za to nemaju adekvatne uvjete.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.10.2020. / 11:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se dio zaposlenika vratio u svoje urede nakon što je situacija s koronom, barem se tako činilo, bila koliko-toliko pod kontrolom, dolazak hladnijih dana i povećan broj zaraženih upućuje na to da bi se mnogi ponovno mogli vratiti u svoje kućne urede, sa svim plusovima i minusima koje to donosi.

Na negativne strane kućnog ureda upozorio je profesor ekonomije sa Stanforda Nicholas Bloom, koji godinama istražuje budućnost načina rada, a proveo je i dvogodišnju studiju jedne kineske kompanije koja je pokazala da su zahvaljujući radu od kuće zaposlenici bili 13 posto produktivniji te je smanjena mogućnost da će dati otkaz za čak 50 posto. Iako su za poslodavce, ali i zaposlenike te brojke odlične, one se ipak ne mogu primijeniti na aktualno stanje.

Slika nije dostupna Nema vraćanja na staro: Šef Applea objasnio što ga je impresioniralo tijekom posljednjih mjeseci

Naime, na rad od kuće u normalnim uvjetima, dakle u situaciji prije pandemije pristajale su osobe koje su imale potpune uvjete za to - adekvatan prostor i uvjete za miran i koncentriran rad u svoja četiri zida te računala i brzu internetsku vezu.

U doba pandemije, kada je mnogima nametnut rad od kuće, uvjeti su potpuno drukčiji. Prvo, neki nemaju dovoljno jako računalo ili brzu i stabilnu internetsku vezu pa ne mogu prisustvovati online sastancima ili su oni obilježenim pucanjem veze, slabim signalom i slično. Također, dio zaposlenika nema ni prikladan prostor, ni uvjete - neki rade iz kuhinje i dnevne sobe zajedno s (glasnim) ukućanima ili u isto vrijeme moraju paziti na djecu, čuvati ih, zabavljati, pripremati im hranu itd.

Slika nije dostupna Biste li pristali na ovakav prijedlog poslodavca? Odselite se iz grada i dobit ćete 20 tisuća dolara, ali i manju plaću

Ono što će se dogoditi, upozorava profesor Bloom, jest veliki pad produktivnosti takvih zaposlenika, tj. kompanija, ali i pad inovacija. Naime, kako je pokazalo Bloomovo istraživanje, za inovacije i kreativnost važni su suradnja i sastanci uživo. Takvi sastanci i komunikacija uživo ne samo da drže zaposlenike fokusiranim i motiviranim već su i nužni za razvoj novih ideja i inovacija. Manjak inovacija danas rezultirat će s manje novih proizvoda u 2021. godini, ali i dalje u budućnosti, što će utjecati i na (sporiji) dugoročni rast.

Slika nije dostupna Na udaru kritika: Roditelji znaju koliko je teško raditi od kuće s malom djecom, no dio kolega nema razumijevanja za njih

Još jedna stvar na koju je upozorio jest da bi nedostatak društvene interakcije mogao dovesti do mentalnih problema i depresije. Nakon devet mjeseci rada od kuće oko polovice zaposlenika kineske kompanije Ctrip koju je proučavao zaželjelo se vratiti u urede, iako na taj način gube gotovo sat i pol dnevno na prijevoz. Kao razlog naveli su druženje s kolegama jer su se u svoja četiri zida osjećali izoliranima, usamljenima i depresivnima. Upozorio je i na još jednu stvar - ljudi kada odu u mirovinu, često i fizički i mentalno "padnu", a razlog nisu samo godine već i to što se mnogi manje druže s prijateljima te više nisu toliko društveno aktivni.

Slika nije dostupna Rad od kuće nije dobro utjecao na karijere žena, dok je s muškarcima situacija potpuno drukčija

Rad od kuće, naravno, ima i svoje pozitivne strane, no kako nemaju svi iste uvjete, a nekima je teško napraviti balans između privatnog i poslovnog života jer imaju osjećaj da stalno moraju biti prisutni i za računalom, za takve zaposlenike ipak je rad s njihova radnog mjesta najbolje i najučinkovitije rješenje.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti