Toyota povukla revolucionaran potez: Žele napraviti bateriju nove generacije s dometom do 1200 kilometara

Toyota je ušla u veliko strateško partnerstvo s namjerom preoblikovanja industrije električnih vozila, tako što će masovno proizvoditi najsuvremenije solid-state baterije.

Branimir Vorša | 12.10.2023. / 12:40

Toyotaa
Toyota (Foto: Afp)

U revolucionarnom potezu u autoindustriji, Toyota i Idemitsu Kosan udružili su snage u pionirskom savezu posvećenom razvoju i masovnoj proizvodnji isključivo solid-state baterija, dizajniranih specifično za električna vozila (EV).

Riječ je o strateškom partnerstvu koje se nadovezuje na Toyotinu izjavu iz lipnja, o namjeri da predstavi spomenute baterije visokih performansi, s ciljem povećanja dometa vožnje i troškovne učinkovitosti nadolazećih električnih vozila.

Toyota bZ4X Toyotini planovi za osvajanje tržišta električnih automobila: Povoljnija cijena i izdržljive baterije

Tehnološki napredak

Toyota, vodeći svjetski proizvođač automobila u smislu prodaje, pozdravila je strateško partnerstvo kao tehnološki napredak koji se posebno bavi problemima trajnosti u solid-state baterijama. Tvrtka je aktivno uključena u osmišljavanje metoda za masovnu proizvodnju tih baterija. U zajedničkom priopćenju objavljenom u četvrtak, i Idemitsu, i Toyota otkrili su svoju ambiciju da dovedu baterije sljedeće generacije u komercijalnu proizvodnju do 2027. ili 2028. godine, nakon čega slijedi potpuni porast njihove proizvodnje.

Predsjednik Toyote Koji Sato i predsjednik tvrtke Idemitsu Shunichi Kito, trebali bi održati konferenciju za novinare tijekom dana te objasniti njihovo revolucionarno partnerstvo.

Kolona vozila Autoindustrija polaže sve u električna vozila, ali postoji učinkovitiji način za brzo smanjenje emisija CO2

Superiorne performanse

U usporedbi s trenutnim baterijama s tekućim elektrolitom, solid-state baterije mogu se pohvaliti kapacitetom pohranjivanja znatno više energije, što je razvoj za koji proizvođači automobila i industrijski analitičari vjeruju da će ubrzati prijelaz na električna vozila. Prema Toyoti, električno vozilo opremljeno solid-state baterijom moglo bi postići impresivan domet od 1200 kilometara, uz samo 10-minutno vrijeme punjenja.

Unatoč tim obećavajućim naprecima, važno je napomenuti da će takve baterije, barem u doglednoj budućnosti, ostati relativno skupe. Idemitsu, druga najveća japanska rafinerija nafte, strateški se diverzificira u opskrbne lance baterija za električna vozila. Ranije ove godine, tvrtka je povećala svoj udio u australskom proizvođaču litija Delta Lithium na 15 posto, usklađujući se s globalnim trendom među proizvođačima automobila da elektrificiraju svoje vozne parkove.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti