Transcendence, film budućnosti ili sadašnjosti?

Znanost i tehnologija danas su dvije grane koje jedna bez druge ne idu. Razvojem tehnologije mijenjamo svijet. Ako se osvrnemo samo 20-ak godina unazad, kada je internet krenuo u pravu ekspanziju, vidjet ćemo napredak koji smo ostvarili u ovo kratko vrijeme.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 15.05.2014. / 07:55

Transcendence, film budućnosti ili sadašnjosti?

Znanost i tehnologija danas su dvije grane koje jedna bez druge ne idu. Razvojem tehnologije mijenjamo svijet. Ako se osvrnemo samo 20-ak godina unazad, kada je internet krenuo u pravu ekspanziju, vidjet ćemo napredak koji smo ostvarili u ovo kratko vrijeme. Svijet je prilično drugačije mjesto nego prije 20 godina.

Djeca se više ne igraju toliko na ulicama, no svaki od njih ima smartphone, samim time i pristup svim informacija. Oni mogu naučiti što žele, kad žele i koliko god žele. Istina je da je sve to postojalo i prije, no ako ste željeli nešto naučiti, morali ste ići u školu, posuđivati knjige u knjižnici, a danas možete jednostavno Googlati, čitati, gledati video, pronaći mentora na drugoj strani zemaljske kugle i sve to za manje od sekunde.

Vrijeme koje smo imali nekad, ne možemo vratiti, no budućnost nas plaši. Jučer sam odlučio pogledati film Transcendence s Jonnyjem Deppom, jer volim takav žanr filmova, volim tehnologiju i budućnost. Što nas čega za 20 godina teško je predviđati no u potpunosti se slažem sa Stephenom Hawkingom koji kaže kako Transcendence uopće ne bi trebali smatrati “sci-fi” filmom, to su stvari koje se već danas događaju, samo što je u filmu tehnologija naprednija.

Transcendence, film budućnosti ili sadašnjosti?

Singularitet, odnosno hipotetski trenutak kada će umjetna inteligencija nadmašiti ljudsku inteligenciju, radikalno mijenjajući čovječanstvo, vjerojatno i samu ljudsku prirodu, prilično je opasan trenutak za sve nas “obične ljude”. Ako pogledamo što rade najveće tehnološke kompanije poput Microsofta, Googlea i Apple jasno je kako smo zakoračili u doba umjetne inteligencije. Osobni asistenti poput Siri, Google Now, Cortana samo su korak prema budućnosti kakvu ne možemo ni zamisliti. Trenutak kada će računalo postati dovoljno inteligentno da sam sebe nastavi razvijati je trenutak kada će ljudska rasa postati primitivna, koliko god mi mislili da smo napredni.

Zvuči jezivo i jest. Nakon završetka filma čuo sam nekoliko komentara “bolesno”, “brutalno”, “đizus” i slično. Ljudi se boje za svoje živote, ne zato što će nestati, već zato što postoji mogućnost da svi postanemo roboti umjetne inteligencije. Kako je “zamišljeno” i u filmu, stroj koji može regenerirati ljudske stanice, liječiti slijepe ili bolesne pokazuje besmrtnost, nešto što bi svako želio. Jednostavno ne postoji stvar koja se ne može srediti, dokle god je dostupno dovoljno energije i interneta.

Nakon što sam još jednom prevrtio film u glavi, neke stvari su mi postale jasnije. Stroj u filmu zna sve o svakome. Kako se i što osjeća, koji su mu motivi, što ne valja, doslovno sve. Što zna Google i Facebook? Isto! Možda film i nije tako daleko u budućnosti, možda slična tehnologija postoji, no znanstvenici se boje pustiti ju u javnost jer bi svijet krenuo u nepoznato, možda bi ljudska vrsta izumrla. Možda su vanzemaljci, o kojima se toliko priča zadnjih godina, zapravo umjetna inteligencija razvijena na Zemlji koja može putovati kroz vrijeme, ili je možda odavno odselila s ovog planeta.

Kako god okrenuli priču, umjetna inteligencija je next big thing u tehnologiji i znanosti i to je neizbježno, na nama je samo koliko ćemo i koliko možemo dopustiti tehnologiji da se razvije. 

Ray Kurzweil, poznati izumitelj predviđa kako bi se singulraitet trebao dogoditi oko 2045. godine, dok Vernor Vinge predviđa to 15 godina ranije. Jesmo li spremni za tako nešto? Možemo li biti dovoljno pametni da ne dopustimo da tehnologija krene sama svojim putem?

Odgovore na sva ta pitanja saznat ćemo jednom kada se taj trenutak dogoditi, a prema svemu sudeći, samo je pitanje trenutka koji očito nije tako daleko.

P.S. Pitanje je samo zašto se u filmu pojavljuje Elon Musk?

Foto Franz Steiner

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti