Treba li Apple kupiti Teslu i “pokupiti” Elona Muska?

Ova tema je kompliciranija nego što naslov zvuči, no pokušat ću u najjednostavnijim crtama napisati što se događa oko Applea i kakve kruže glasine.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 20.01.2014. / 11:28

Treba li Apple kupiti Teslu i “pokupiti” Elona Muska?

Ova tema je kompliciranija nego što naslov zvuči, no pokušat ću u najjednostavnijim crtama napisati što se događa oko Applea i kakve kruže glasine.

Od kada je Steve Jobs preminuo, Apple nije izbacio ništa inovativno, odnosno samo su radili na usavršavanju postojećih proizvoda — rekli bismo, igrali su na sigurno. Tim Cook kupio je nešto vremena ovim potezima, a jedan od razloga zašto je Apple igrao na sigurno, može bit uspjeh Samsungovog S3/S4 uređaja.

Apple igra na dugoročno i ima stabilan biznis, dok je Samsung potpuno drugačija kompanija koja se bavi svim i svačim, od brodova pa do eto smartphonea. Samsungova popularnost zadnje vrijeme je malo pala, jer S4 nije doživio slavu kao njegov prethodnik, dok s druge strane Apple i dalje drži neku svoju konstantu, plus sada su konačno otvorili poslovanje s najvećim kineskim mobilnim operaterom koji će im donijeti nove milijune, s obzirom na to da su cijene uređaja nekoliko puta veće nego u SAD-u ili Europi.

Očito je kako se strategije kompanija razlikuju, no dugoročno gledano, Apple će vjerojatno više gledati na druge proizvode, a ne samo na smartphone i tablet. Google je već napravio bold move, rekli bi Ameri, prema kućanstvu akvizcijom NEST-a za 3.2 milijarde dolara. U čemu je kvaka? NEST je osnovao Tony Fadell, čovjek koji jako dobro poznaje kulturu Applea, s obzirom na to da je upravo on bio glavni i odgovorni čovjek za iPod — neki ga čak nazivaju ocem iPoda. Fadell je od sada zaposlenik Googlea, moćne i utjecajne kompanije sa skoro neograničenim resursima. NEST će se razvijati eksponencijalno i zavući će se u sve više domova — što je prema svima odlična strategija kompanije.

Zadnje vrijeme Apple sve više surađuje s raznim proizvođačima automobila koji ugrađuju mnogo mobilne tehnologije, od navigacije, mogućnosti obavljanja poziva glasovnim naredbama (znamo da Apple razvija Siri), touchscreen tehnologiju, spomenimo samo neke. 

Tu se sve češće može čuti priča kako mnogi analitičari predviđaju da bi Apple mogao kupiti Tesla Motors, čime bi uz svoju moćnu pozadinu mogao promijeniti automobilsku industriju. Ovdje se naravno pojavljuje ime Elon Musk, CEO Tesle koji je više puta spominjan vizionar kao što je to bio Steve Jobs. Teško da će Elon Musk postati CEO Applea, jer očito premalo toga zna o mobilnoj industriji, no uz sve bolje poslovanje i moć te novac Applea, Musk bi mogao daleko dogurati i time Googleu nametnuti novi tempo.

Iako Tim Cook obavlja trenutno dobar posao izvršnog direktora Applea, mnogi se stručnjaci ne slažu da bi on trebao nastaviti s ovim poslom, jer se upravo Cook “proslavio” kao izuzetno dobar šef operativnog dijela kompanije, te je upravo on zaslužan što je kompanija smanjila zalihe na skladištu te time povećala profite.

Zanimljivu stvar je istaknuo i službeno biograf Jobs Walter Isaacson koji je istaknuo kako je Google inovativnija kompanija od Applea, no isto tako istaknuo je kako se ove godine očekuju noviteti na području nosivih gadgeta i dugoočekivane televizije.

Hoće li Apple kupiti Teslu teško je reći, no vizija Elona Muska upotpunila bi Apple — spomenimo samo kako je upravo Tesla miljenik Wall Streeta čija je dionica narasla 400% samo prošle godine, te je njegova tržišna vrijednost procijenjena na oko 20 milijardi dolara. Također, Tesla bilježi sve veći rast prodaje automobila, što bi Apple mogao itekako dobro iskoristiti.

Što vi mislite o tome da bi Apple trebao kupiti Teslu?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti