Treba učiti na greškama prevarenih Hrvata: Evo kada treba prekinuti komunikaciju s nepoznatim osobama na internetu

Na mreži vrebaju brojni prevaranti koji se prvenstveno žele dokopati novaca, zbog čega je potreban veliki oprez pri komunikaciji online.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.06.2024. / 10:37

Zabrinutost (Foto: Afp)

Prije nekoliko dana ekipa Provjerenog donijela je priču o krađi identiteta Anđele Ledenko, kojoj je netko ukrao fotografije i otvorio lažne profile na društvenim mrežama. Koristeći lažno ime te Anđeline stvarne fotografije i videa, nepoznata osoba mjesecima vara ljude po društvenim mrežama - upoznaje se s njima i od njih traži da joj uplate određene bonove, odnosno digitalni novac, nakon čega s njima prekida komunikaciju.

Koliko je osoba prevareno i za koliko novaca, nije poznato, a ovo je samo još jedan primjer kako u komunikaciji s nepoznatim osobama putem interneta treba biti oprezan jer zaista nikada ne znate tko se nalazi s druge strane ekrana.

Internetska prijevara Nova pošast lažnih oglasa na društvenim mrežama: Dobro obratite pozornost, evo kako ih možete prepoznati

Dok se prevaranti služe različitim metodama za svoje prijevare, iz američkog Nacionalnog udruženja maloprodaje (NFR) posebno upozoravaju na jedan znak da možda komunicirate s prevarantima. Riječ je o poklon karticama i različitim bonovima, a na sličan način “pali” su i Hrvati koji su mislili da pričaju s Ledenko. Kada netko od vas zatraži nekakav poklon bon, karticu i slično, teško je pratiti trag novca tj. bona jer će prevarant taj bon potrošiti u nekoj trgovini ili online, na mjestima gdje ne mora ostavljati svoje podatke ili će ih možda prodati dalje, možda čak i za manju cijenu.

Nadzor Stručnjaci za sigurnost kritiziraju novi Googleov AI alat: “To je nevjerojatno opasno”

Zbog takve manje mogućnosti da budu uhvaćeni, prijevare s bonovima i poklon karticama sve su češće. U SAD-u je, prema službenim podacima, vrijednost takvih prijevara prošle godine iznosila čak 217 milijuna dolara, no stvarna je brojka vjerojatno puno veća, jer mnogi nisu htjeli prijaviti prijevaru jer ih je bilo sram, a najčešće je ionako riječ o malim ciframa.

Na ovom hrvatskom primjeru vidjeli smo jedan od načina rada prevaranata, no kriminalci se služe i drugim taktikama. Ponekad prevaranti započnu s komunikacijom putem poruka, pretvarajući se da su tehnička podrška, netko iz kompanije u kojoj rade, a ponekad se čini kao da je pogrešan broj. Treba naglasiti kako su posebno na udaru oni koji nisu tehnološki potkovani poput starijih ljudi, ali česte su žrtve i usamljeni ljudi i oni koji rade od kuće. Razgovori s njima na kraju često završe time što žrtva kupi neki poklon bon i pošalje ga prevarantu. Na sličan način završavaju i tzv. romantične prevare, pri čemu je razlika što se kod takvog tipa prevara često šalje pravi novac, a prevaranti pokušaju žrtvi uzeti što više novaca prije nego prekinu komunikaciju.

Prevara Trag vodi u Kinu: Otkrivena jedna od najvećih online prijevara na koju su nasjeli brojni Europljani

Ako, dakle, stupite u kontakt s nekim putem interneta, tko se ne želi upoznati, odnosno ne želi niti da se vidite putem ekrana, a ta osoba od vas zatraži nekakve bonove, poklon kartice i slično, to bi vam trebalo biti dovoljno upozorenje da vas netko pokušava prevariti i uzeti od vas novac. U tom se slučaju preporučuje prekid komunikacije.

Izvor: Axios
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti