Prema anketi koju je proveo njemački Ifo institut za ekonomska istraživanja, zaposlenici su radili od kuće u prosjeku jedan i pol dan tjedno. Obuhvaćeno je bilo 27 zemalja i radnici u svim u svim industrijama.

Model rada od kuće dobio je zamah nakon izbijanja pandemije koronavirusa prije dvije i pol godine.

Hibridni rad se s vremenom pokazao kao odlično rješenje Rad od kuće ili iz ureda: Hoće li domaći poslodavci zadržati hibridni rad i što je potrebno za održavanje kvalitete?

U SAD-u je prosjek rada od kuće 1,6 dana, u Njemačkoj 1,4, u Francuskoj 1,3, a u Japanu 1,1, navodi Ifo.

Nikada prije nijedan događaj poput pandemije koronavirusa nije tako sveobuhvatno preokrenuo život zaposlenika u tako kratkom vremenu, komentirao je Mathias Dolls, istraživač Ifoa.

Njemački znanstvenik radio je s kolegama iz pet drugih istraživačkih institucija u SAD-u, Britaniji i Meksiku, uključujući sveučilišta Stanford i Princeton.

Dolls je napomenuo da rezultati daju prosječnu vrijednost i obuhvaćaju i neke industrije u kojima rad od kuće uopće nije moguć.

Istraživanje je proveo britanski institut za istraživanje tržišta Respondi.

Rezultati se temelje na ukupno oko 36.000 upitnika, a istraživanje je provedeno u dva kruga u ljeto 2021. i u siječnju/veljači ove godine.

Istraživanje je otkrilo još jednu stvar zajedničku radnicima u svim državama - zaposlenici više vole raditi od kuće nego njihovi šefovi.

Rad od kuće, ilustracija Mijenjaju se prioriteti zaposlenika: Traže slobodu i fleksibilnost, a mnogi su spremni i na promjenu poslodavca

U prosjeku u svih 27 zemalja 36.000 ispitanika željelo bi raditi kod kuće u prosjeku 1,7 dana u tjednu.

Tvrtke bi, pak, željele vidjeti svoje zaposlene češće u uredu. U prosjeku planiraju ili žele da njihovi zaposlenici rade od kuće samo 0,7 dana tjedno. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju