Mijenjaju se prioriteti zaposlenika: Traže slobodu i fleksibilnost, a mnogi su spremni i na promjenu poslodavca

Microsoftovo istraživanje otkrilo je da zaposleni trebaju promjenu: 49% zaposlenih generacije Z vjerojatno će razmotriti prijelaz na hibridni način rada, a 46% će vjerojatno raditi na daljinu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.07.2022. / 14:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedna od velikih posljedica pandemije odnosi se i na način na koji ljudi rade. Nešto što je mnogima prije izgledalo nemoguće, a to je rad od kuće, za brojne zaposlenike danas je jedan od glavnih uvjeta prilikom odabira radnog mjesta.

To se pogotovo odnosi na zaposlenike generacije Z i milenijalce (one starosti između 18 i 41 godinu) koji, kako je pokazalo Microsoftovo istraživanje Work Trend Index 2022, visoko cijene slobodu izbora kada će i gdje raditi.

Slika nije dostupna Zbog udaljenog rada Amazon i Meta mijenjaju planove o izgradnji i najmu novih uredskih prostora

Istraživanje je pokazalo i da će skoro polovica njih (49 posto) ove godine razmotriti promjenu poslodavca. Isti postotak pripadnika generacije Z razmislit će o prelasku na hibridni model rada na trenutnom poslu, dok će 46 posto njih vjerojatno početi raditi na daljinu.

To nisu jedine promjene koje je pokazao Work Trend Index 2022 te se pokazalo da su generaciji Z i milenijalcima od sve veće važnosti i dobrobit i korporativna kultura, a veća je i vjerojatno da će napustiti posao kada im nešto ne odgovara.

Gotovo polovica njih u Europi (49%) ove godine vjerojatno će razmotriti novog poslodavca, u usporedbi s prosjekom EMEA regije od 36 posto. Daljnjih 31 posto zaposlenika generacije Z će se vjerojatno preseliti i pronaći posao koji im omogućava da rade na daljinu.

Tim trendovima kakve diktiraju zaposlenici generacije Z i milenijalci trebaju se prilagoditi i organizacije. Uspješno zadovoljavanje potreba zaposlenika zahtijeva promjenu načina razmišljanja za ljudske resurse i poslovne lidere. Uz sve veću važnost koja se pridaje pozitivnoj poslovnoj kulturi i potrebu za fleksibilnošću, lideri će trebati prilagoditi način na koji njihovi timovi rade kako bi osigurali da zaposlenici i menadžeri imaju jasne informacije o svojim ulogama i odgovornostima te jasne informacije o tome kako funkcionira hibridni rad.

Ne postoji jedan pristup koji će odgovarati svima. Da bi ured funkcionirao za sve, bit će potrebno uložiti mnogo truda. To znači i odlučiti postići da fleksibilan, hibridni rad zaista i funkcionira. Prilagođavajući se novim očekivanjima zaposlenika kroz tehnološke, procesne i kulturne promjene, poslovni sustavi mogu se pripremiti za budućnost i iskoristiti sve prednosti hibridnog rada.

Teslina tvornica Problemi s povratkom u urede u Tesli: Nema dovoljno mjesta u uredima i na parkingu, a WiFi je spor

Osnaživanje menadžera da se prilagode novim očekivanjima zaposlenika pomaže poslovnim sustavima da postave temelje za dugoročan uspjeh. Sjajan alat za pomoć timovima tijekom ove promjene je Microsoft Viva koji pomaže timovima unutar tvrtke ili organizacije da napreduju dajući im preporuke kako poboljšati produktivnost i brinuti o dobrobiti članova tima, komentirala je rezultate istraživanja Ketevan Ratiani, Voditeljica divizije moderno radno mjesto, Microsoft CEE Multi-Country regije.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti