Trening za otpuštanje: Kompanija omogućuje davanje otkaza u virtualnoj stvarnosti

Virtualna stvarnost sve se češće koristi za razne oblike edukacije i treninga, a menadžeri i šefovi u VR-u mogu se pripremiti za davanje otkaza zaposlenicima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.08.2019. / 07:52

Virtualna stvarnost (Foto: Getty images)

Iako se o virtualnoj stvarnosti već nekoliko godina govorilo kao o sljedećoj velikoj stvari u tehnologiji, do sada još nije predstavljen uređaj kao ni neka revolucionarna aplikacija koja bi privukla veliki broj ljudi i "natjerala" ih da urone u svijet VR-a. Također, još su dvije stvari koje ljude odvraćaju od virtualne stvarnosti – to su i dalje preveliki uređaji, odnosno naočale koje je potrebno nositi za prikaz VR sadržaja te, naravno, cijena samih uređaja.

T. Rex u virtualnoj stvarnosti Virtualna stvarnost vodi vas u svijet dinosaura u vlastitom domu

No dok VR tek čeka svoj trenutak koji su npr. pametni telefoni dočekali s iPhoneom i probije se na masovno potrošačko tržište, ova tehnologija pokazala se iznimno učinkovitom i popularnom u edukaciji i treniranju zaposlenika u brojnim industrijama. Jasno je kako je za npr. upravljanje zrakoplovima potrebno provesti mnogo vremena u simulatorima i u uvjetima virtualne stvarnosti, no VR sve se više koristi i za edukaciju menadžera o načinima komunikacije sa zaposlenicima.

Tako kompanija Talespin klijentima omogućuje trening ponašanja na radnom mjestu u virtualnim uvjetima, a među inim, u tom virtualnom poslovnom prostoru moguće je i – otpustiti zaposlenike. Menadžeri tako razgovaraju s virtualnim zaposlenicima čije reakcije na obavijest o otpuštanju ovise o načinu na koji im to menadžeri priopće. Pri razvoju takvih aplikacija koriste se umjetna inteligencija i strojno učenje kako bi virtualni zaposlenici mogli što realnije reagirati na razgovor s nadređenim "stvarnim" osobama.

Mikka Rosendahl Samo nam pošaljite svoj novac i Dubrovnik posjetite virtualno

Kako je za MIT Technology Review rekao izvršni direktor Talespina Kyle Jackson, u budućnosti možemo očekivati da će edukacija u virtualnoj stvarnosti postati popularna među sve više kompanija jer često omogućuje nivo realnosti u edukaciji i treningu koji nije moguće postići u drukčijim uvjetima. Većina proizvoda Talespina fokusirana je na edukaciju vezanu za komunikaciju, pogotovo u nekim teškim situacijama poput davanja otkaza, stjecanja boljih razgovornih vještina prilikom intervjua i slično.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti