Virtualna stvarnost vodi vas u svijet dinosaura u vlastitom domu

Igrač kroz igru proučava sve dijelove dinosaura i otključava mnoštvo novog sadržaja, poput povijesnih činjenica, arhivskih videosnimaka, vizualnih prikaza podataka i atraktivnih animacija.

Martina Čizmić | 31.07.2019. / 13:40

T. Rex u virtualnoj stvarnosti (Foto: HTC VIVE)

Virtualna stvarnost nije samo namijenjena zabavi, već može poslužiti i u edukativne svrhe. Tako, primjerice, pomoću uređaja za virtualnu stvarnost možete vidjeti kako izgleda životinja koja je izumrla pred više milijuna godina.

HTC-ov VIVE Studios i VIVE Arts objavili su novi edukativni sadržaj T. Rex: Skeleton Crew koji je svima dostupan putem servisa Viveport. Izrađen u suradnji s Američkim prirodoslovnim muzejom, taj je sadržaj kućna verzija prvog muzejskog interaktivnog doživljaja virtualne stvarnosti za više igrača te se može vidjeti do 9. kolovoza 2020. u sklopu velike izložbe T. Rex: vrhunski grabežljivac (T. Rex: The Ultimate Predator).

Surfanje internetom u virtualnoj stvarnosti (Foto: HTC/Mozilla) "Potpuno novo iskustvo": Mozilla i HTC rade na virtualnom surfanju internetom

Korisnici mogu rekonstruirati kostur Tyrannosaurus rexa, dok istovremeno uče o vrhunskom i najvećem svjetskom grabežljivcu, evoluciji znanstvene spoznaje te najnovijim otkrićima. T. Rex: Skeleton Crew dostupan je za preuzimanje za sve korisnike pretplate Viveport Infinity, neograničenog pretplatničkog servisa za doživljaj VR-a, a može se kupiti i na Viveportovoj internetskoj trgoviniu po cijeni od 4,99 američkih dolara (tridesetak kuna).

T. Rex u virtualnoj stvarnosti (Foto: HTC VIVE)

T. Rex: Skeleton Crew smješta igrače u prostoriju sličnu dvorani muzeja u kojoj su izloženi dinosauri reda Saurischia, gdje slažu znanstveno točan 3D model kostura T. rexa, kost po kost. Nakon dovršetka slaganja kostura dvorana se pretvara u močvarno područje na teritoriju današnje savezne države Montana, u kojemu je prije 66 milijuna godina obitavao T. rex, koji zatim oživljava pred očima igrača.

Ova kućna verzija za jednog igrača razlikuje se od muzejske verzije tako što nudi dodatni sadržaj koji uključuje interaktivni i zabavni obilazak koji vodi kustos izložbe i vodeći paleontolog dr. Mark Norell. Igrač kroz igru proučava sve dijelove dinosaura i otključava mnoštvo novog sadržaja poput povijesnih činjenica, arhivskih videosnimaka, vizualnih prikaza podataka i atraktivnih animacija.

Virtualna stvarnost očaravajući je svijet u kojemu privremeno zaboravljamo na naša uobičajena poimanja vremena i prostora, rekla je Vivian Trakinski, direktorica Muzeja za vizualizaciju znanosti. Kao prirodoslovni muzej, ovu tehnologiju možemo iskoristiti da bi naši posjetitelji mogli doživjeti najnevjerojatnije i najnedostupnije predjele prirode. U VR-u ništa nije premalo, preveliko, prebrzo, presporo, predaleko ili previše drevno da se ne bi moglo cijeniti.

Virtualna stvarnost (Foto: Getty Images) Evangelistica AR/VR-a: Ovisnost o videoigrama problem je ljudskih bića, ne tehnologije

Igra T. Rex: Skeleton Crew pokazala se iznimno popularnim i interaktivnim sredstvom kojim Američki prirodoslovni muzej posjetiteljima približava novu izložbu T. Rex: vrhunski grabežljivac, u kojoj je 66 milijuna godina star 'kralj dinosaura' oživljen u VR-u, kazao je Chris Chin, generalni direktor tvrtke Vive Studios. Jedva čekamo da ljubitelji dinosaura diljem svijeta oslobode štrebera u sebi i napokon iskuse ovaj veličanstveni uradak tvrtke Vive Studios preko kojeg unosimo djelić ove cijenjene ustanove u njihove dnevne sobe.

T. Rex: Skeleton Crew može se preuzeti diljem svijeta na engleskom i kineskom jeziku za sustav HTC VIVE na servisu Viveport Infinity. Novi članovi servisa Infinity mogu već danas isprobati dvotjednu probnu verziju i ostvariti pristup neograničenom broju virtualnih igara, kao i brojne pogodnosti poput besplatnih sadržaja, vikend-ponuda i premium sadržaja na sustavu Viveport Video. 

Poslovnjaci na virtualnom sastanku (Ilustracija: Getty) S naglaskom na sigurnost: HTC-ov projekt koji bi mogao promijeniti poslovni svijet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti