"Trenutak koji smo čekali godinama": Ostvaren je veliki korak u čišćenju oceana

Prve velike hrpe plastike prikupljene u oceanu dopremljene su na kanadsku obalu – plastika će se reciklirati, a od prodaje proizvoda dobivenih reciklažom financirat će se nove operacije čišćenja oceana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.12.2019. / 16:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mladi poduzetnik hrvatskih korijena Boyan Slat 2013. godine u Rotterdamu pokrenuo je neprofitnu organizaciju The Ocean Cleanup s ciljem čišćenja oceana od plastike i smeća, a šest godina poslije napokon je ostvaren prvi veliki uspjeh. Korištenjem posebnog sustava za prikupljanje smeća, prve količine plastike i smeća iz tzv. Velike pacifičke hrpe smeća (Great Pacific Garbage Patch) dovezene su na kanadsku obalu, u blizini Vancouvera.

Plastika prikupljena u oceanu bit će reciklirana i iskorištena za proizvodnju određenih proizvoda, a njenom prodajom financirat će buduće operacije čišćenja oceana. Kako bi potvrdili da je uistinu riječ o plastici prikupljenoj u oceanu, odlučili su se na suradnju s organizacijom za klasifikaciju DNV GL s ciljem uvođenja standarda za oceansku plastiku.

Sustav za prikupljanje smeća sastoji se od velikih plutajućih barijera koje se pomiču s morskim strujama i pasivno prikupljanju plastiku i ostalo smeće u oceanima. Iako je prvi takav sustav razvijen i pušten u rad još u rujnu 2018., zbog problema i poteškoća u radu te testnog perioda, trebalo je proći više od godinu dana dok Ocean Cleanup nije prikupio prve nakupine smeća.

Slat je to nazvao trenutkom koji smo čekali godinama te će zahvaljujući sustavu koji su razvili pretvoriti probleme u rješenja transformacijom tog jedinstvenog materijala u prekrasne proizvode. S obzirom na to da većina ljudi nikada prolazi putem Velike pacifičke hrpe smeća, niti su upoznati s njenim postojanjem, putem proizvoda koji će se napraviti recikliranjem dobit će priliku sudjelovati u čišćenju, odnosno sufinancirat će nove operacije čišćenja koje se već, naravno, planiraju.

Izvor: Gcaptain
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti