Trideset za deset: Pogledajte povijest Microsoft Windows operativnih sustava

Možete ih voljeti ili ne, možete o njima misliti što god želite, ali činjenica je kako Microsoft Windowsi i dalje imaju status najpopularnije i najraširenije računalne platofrme na svijetu.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 25.07.2015. / 08:33

Trideset za deset: Pogledajte povijest Microsoft Windows operativnih sustava

Možete ih voljeti ili ne, možete o njima misliti što god želite, ali činjenica je kako Microsoft Windowsi i dalje imaju status najpopularnije i najraširenije računalne platofrme na svijetu.

To se posebno odnosi na takozvane "kućne korisnike", koji i dalje u daleko najvećem broju biraju neku od distribucija Windowsa na svojim računalima, prijenosnicima, tabletima, a u posljednje vrijeme sve više i češće čak i na pametnim telefonima, iako su tu u "zaostatku". Jesu li Microsoftovi Windowsi najbolji, najstabilniji i najbrži na svijetu, ako govorimo u globalu? Ne, definitivno nisu, ali bez obzira na to što će ih neka od distribucija Linuxa "pojesti" po pitanju stabilnosti ili brzine, nemoguće je ignorirati ili minorizirati utjecaj koji je kompanija iz Redmonda kroz tri desetljeća ostavila na cjelokupno čovječanstvo. 

Za četiri dana, 29. srpnja, službeno će postati dostupna posljednja generacija Microsoftovog OS-a - Windows 10. A za one koji možda ne znaju, pripremili smo kratko putovanje kroz povijest, koja, kada je u pitanju Microsoft, počinje 20. studenoga 1985. godine. Tada su, naime, svjetlo dana ugledali prvi Windowsi, označeni kao distribucija 1.0. Govorimo, naravno, o potpuno rudimentarnom, mnogi će reći i smiješnom operativnom sustavu gledajući iz današnje perspektive, ali mi koji se sjećamo tog vremena pamtimo oduševljenje kada smo prvi puta vidjeli famozne Windowse. S godinama, Microsoft je isproducirao brojne dekstop i serverske verzije, bilo je tu svega i svačega, sjajnih OS-ova, ali i potpunih promašaja... 

I dok mnogi tvrde kako je Windows 7 najbolji operativni sustav ikada napravljen u Redmondu, drugi će reći da je to definitivno XP, dok Vista ozbiljno konkurira za najgori koji je Microsoft napravio i pustio u produkciju, Windowsi 8 (8.1) također se nisu baš iskazali, baš zato uskoro izlazi WIndows 10. Vjerojatno mnogi ne znaju da je Microsoft imao ekstremne promašaje s Windows Odyssey (2000.), Windows Neptune (1999.), Windows Nashville (poznati i kao Windows 96) i Cairo (1996.) inačicama koje su pompozno najavljivane, ali su na kraju - otkazane. U svakom slučaju, pogledajte kako je sve izgledao kroz posljednjih trideset godina, pogotovo ako ste među korisnicima Windowsa i jedva očekujete toliko željenu i najavljivanu "desetku". 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti