Trostruki ponos: Neobična muškarčeva anatomija iznenadila liječnike i upisala ga u medicinsku povijest

Tijelo 78-godišnjaka na prvi pogled izgledalo je potpuno normalno, ali studenti su imali što vidjeti kad su krenuli s disekcijom.

Martina Čizmić | 18.10.2024. / 10:23

Ljudsko tijelo, ilustracija (Foto: Getty Images)

Muškarac koji je u Velikoj Britaniji donirao svoje tijelo medicini nakon smrti vjerojatno nije ni sanjao da će završiti na naslovnicama novina i u medicinskim udžbenicima.

Naime, studenti Sveučilišta Birmingham koji su izvodili disekciju na tijelu 78-godišnjaka otkrili su da je čovjek imao - čak tri penisa. Ovo je tek drugi takav zabilježen slučaj u svijetu (prvi je bio zabilježen 2020. godine kod novorođenčeta).

Prema znanstvenom radu objavljenom u časopisu Journal of Medical Case Reports, stariji gospodin vjerojatno uopće nije bio svjestan svoje "obdarenosti".

Trifalija, rijetka kongenitalna anomalija koja opisuje prisutnost triju različitih tijela penisa, zabilježena je samo jednom u literaturi, napisali su istraživači u novom radu. Bez disekcije ta bi anatomska varijacija ostala neotkrivena, što sugerira da bi prevalencija polifalije mogla biti veća od očekivane.

Muškarac se igra s minijaturnom igračkom sportskog automobila Nije to bez vraga: Muškarci koji vole ili sakupljaju bijesne automobile pokušavaju nešto kompenzirati

Literatura poznaje slučaj dva penisa (difalije) jer se javlja u svakih 5,5 milijuna živorođene djece i zabilježeno je oko sto slučajeva kod ljudi. Liječnici obično odmah po rođenju uklanjaju dodatne penise ako su vidljivi izvana. No, ako su skriveni unutar tijela, često prolaze neprimijećeni.

Kako su naveli u radu, 78-godišnji muškarac naizgled je imao normalne genitalije, ali seciranjem penisa otkrivena su dva druga sićušna duplikata penisa skrivena unutar skrotuma.

Autori su naveli kako je jedan od dodatnih penisa dijelio mokraćnu cijev s primarnim, dok je kod drugog dodatnog penisa struktura slična uretri bila odsutna.

Kako dodatna dva penisa nisu bila vidljiva izvana, muškarac vjerojatno nikada nije znao da je rođen "poseban". Međutim, neobično tkivo dodatnih penisa moglo mu je uzrokovati neke zdravstvene probleme tijekom života.

Te morfološke abnormalnosti penisa možda nisu bile identificirane tijekom njegova života. Međutim, možda je živio s funkcionalnim nedostacima zbog abnormalne anatomije regije, što može uključivati ​​infekcije mokraćnog sustava, erektilnu disfunkciju ili probleme s plodnošću, napisali su istraživači.

Ako je nedostatak primijećen tijekom njegova života, možda je jednostavno ostao netaknut zbog očitog nedostatka simptoma i njegove benigne prirode, napisali su istraživači.

Tim nije bio sasvim siguran što je uzrokovalo razvoj viška penisa kod muškarca, ali kažu da se to vjerojatno događa zbog defekta u razvoju genitalija fetusa u razdoblju od četvrtog do sedmog tjedna trudnoće.

Slika nije dostupna Američka znanstvenica upozorava na velik problem koji zagađenje okoliša predstavlja za muškarce, ali i budućnost čovječanstva

Ovaj slučaj ne samo da je medicinski zanimljiv već će liječnicima skrenuti pozornost na mogućnosti skrivene polifalije kod pacijenata koji imaju druge simptome.

Bez ikakvih simptoma i dodatnih medicinskih potreba skriveni unutarnji penis možda se neće pojaviti, pa bi polifalija mogla biti raširenija nego što se trenutačno misli.

Klinički je važno da liječnici budu svjesni polifalije za dijagnozu pacijenata koji imaju urološke simptome i za zdravstvene intervencije, kao što je jednostavno umetanje katetera, urološko snimanje i kirurški zahvat, ističu u svom radu znanstvenici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti