Trump nije izgubio samo izbore već i poseban tretman na Twitteru

Trump je dosad na društvenim mrežama imao povlašten položaj, no s gubitkom izbora i to se mijenja.

Hina | 09.11.2020. / 08:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američki predsjednik Donald Trump izgubit će poseban tretman na Twitteru i na njega će se odnositi ista pravila te društvene mreže koja se odnose na sve ostale korisnike kada izabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. siječnja, potvrdio je Twitter Inc. ovaj tjedan.

Twitter stavlja obavijesti o "javnom interesu" na neke tvitove "svjetskih čelnika" koji krše pravila i koji bi, da je riječ o običnim smrtnicima, bili uklonjeni. Takvi tvitovi političkih kandidata i izabranih ili vladinih dužnosnika umjesto toga skrivaju se upozorenjem i Twitter poduzima akciju kako bi ograničio njihov doseg.

Međutim, tvrtka je priopćila da se takav tretman ne primjenjuje na bivše nositelje dužnosti.

Ovaj politički okvir odnosi se na trenutačne svjetske čelnike i kandidate za dužnost, a ne na privatne građane kada više ne obnašaju te funkcije, rekao je glasnogovornik Twittera.

Twitter je stavio više upozorenja na tvitove na računu @realDonaldTrump, uključujući mnoge od izbora u utorak u kojima su iznesene neutemeljene tvrdnje o izbornoj prijevari. Prvo je sakrio jedan od njegovih tvitova iza oznake "javni interes" u svibnju kada je predsjednik prekršio politiku tvrtke protiv veličanja nasilja.

Prema pravilima Facebooka, izgleda da Trumpove objave također više neće biti izuzete od provjera činjenica nakon što Biden preuzme dužnost.

Facebookova internetska politika kaže da definira političare čije su objave izuzete od provjere činjenica kao kandidate koji se natječu za neku funkciju, trenutačne obnašatelje dužnosti i mnoge članove njihovih kabineta zajedno s političkim strankama i njihovim čelnicima.

Navodi da su "bivši kandidati za dužnost ili bivši dužnosnici obuhvaćeni programom za provjeru činjenica".

Facebook nije odgovorio na pitanja agencije Reuters o tome kako će tretirati Trumpov profil.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti