Trump želi biti veći i od Kennedyja: Nećete vjerovati što je zatražio od NASA-e i što im je ponudio zauzvrat

Američki predsjednik Donald Trump navodno je ponudio NASA-i "sav novac koji mogu poželjeti", ali uz uvjet da do kraja njegova prvog mandata pošalju čovjeka na Mars. Ta tvrdnja dolazi iz knjige memoara bivšeg dužnosnika za odnose s javnošću Bijele kuće, čije je detalje objavio New York Magazine.

B.V. | 23.01.2019. / 09:43

Donald Trump s figuricom astronauta (Foto: Arhiva/AFP) (Foto: Arhiva/AFP)

Cliff Sims, bivši dužnosnik Bijele za strategiju kominiciranja u svojoj knjizi "Team of Vipers: My 500 Extraordinary Days in the Trump White House" (Tim guja: Mojih 500 nevjerojatnih dana u Trumpovoj Bijeloj kući) prisjetio se koliko je američki predsjednik bio duboko zanesen mišlju slanja čovjeka na Mars.

Donald Trump je u travnju 2017. godine, netom prije telefonskog poziva Međunarodnoj svemirskoj postaji, primio u privatnoj blagovaonici NASA-ine dužnosnike, pri čemu ga je posebno zanimala misija na Mars, pa se raspitivao o mogućnosti slanja čovjeka na Crveni planet, ako je moguće do isteka njegova predsjedničkog mandata.

Trumpu je NASA-in dužnosnik Robert Lightfoot Jr. pokušao objasniti da je NASA-in cilj pokušati poslati ljudsku posadu na Mars 2030. godine, no Trumpa je zanimalo može li to i prije.

Postoji li ipak bilo kakav način da to napravimo do kraja moga prvog mandata? upitao je Trump, prisjeća se Sims u svojoj knjizi.

Sve na što sam mogao misliti jest kako za tri minute moramo pred kamerom... no bili smo u blagovaonici i pričali o tome kako skratiti NASA-in raspored i slijetanje na Mars za čitavo desetljeće. I taj je razgovor niknuo niotkud, napisao je Sims.

Trump se fokusirao samo na tu misao pa je Lightfoota nastavio ispitivati, ali i nuditi mu sve i svašta.

Ali ipak, što ako vam dam sav novac koji ćete ikad trebati da to napravite? Što ako pošaljemo NASA-in proračun kroz krov, ali se fokusiramo isključivo na to umjesto svega na čemu trenutno radite? Bi li tad to bilo moguće? upitao je Trump.

Lightfoot je američkom predsjedniku još jednom pojasnio tehničke poteškoće tako opsežne i opasne misije, a Trumpov izraz lica nije krio veliko razočaranje, piše Sims.

Svega nekoliko sekundi prije javljanja na Međunarodnu svemirsku postaju Trump je otišao u kupaonicu, stao pred ogledalo i rekao: Svemirska postajo, ovo je vaš Predsjednik.

Trump je pitanje o misiji na Mars postavio i astronautici Peggy Whitson na Međunarodnoj svemirskoj postaji, no i ona mu je ponovno nabrojila sve poteškoće i izazove koji se moraju svladati prije toga.

Američki predsjednik tad je prividno šaljivim tonom još jednom ponovio kako je njegova želja da se ta misija dovrši do kraja njegova prvog, a u najgorem slučaju drugog mandata.

Mislim da ćemo morati malo ubrzati s tim, rekao je.

Mjesec dana prije svega toga Trump je odobrio proračun od 19,5 milijardi dolara za NASA-u. Taj proračun je obvezao NASA-u da napore usmjeri prema istraživanju Marsa.

Sims, koji je radio i u predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa, sad vodi konzultantsku tvrtku. Njegova knjiga memoara nalazi se na sedmom mjestu Amazonove liste najprodavanijih knjiga, iako još službeno nije izdana. Datum njezina izlaska je 29. siječnja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti