Twitter kažnjen sa 150 milijuna dolara u tužbi za zaštitu privatnosti

Američka kompanija Twitter pristala je platiti 150 milijuna dolara u tužbi protiv te društvene mreže za zaštitu privatnosti, u srijedu je priopćila Federalna trgovinska komisija (FTC).

Hina | 26.05.2022. / 10:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ta društvena mreža prekršila je propise FTC-a obmanuvši korisnike u kojoj mjeri Twitter održava i štiti sigurnost i privatnost nejavnih podataka o kontaktima korisnika, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa (DoJ).

Slika nije dostupna Hoće li dio korisnika morati plaćati Twitter? Musk razmišlja o novim načinima povećanja prihoda kompanije

U tužbi, koja je podnesena kalifornijskom sudu, navodi se da je tvrtka korisnicima rekla da prikuplja osobne podatke u svrhu sigurnosti računa, "ali nije otkrila" da će se podaci koristiti i za ciljano oglašavanje.

U tužbi se navodi da su se te navodne povrede događale od svibnja 2013. do rujna 2019. godine.

Također u tužbi stoji da je tvrtka lažno tvrdila da je njeno poslovanje u skladu s propisima EU-a i SAD-a te Švicarske i SAD-a, koji zabranjuju tvrtkama da obrađuju korisničke podatke na način koji korisnici nisu odobrili, priopćilo je DoJ.

Kao što stoji u tužbi, Twitter je prikupio podatke korisnika pod izlikom da ih koristi u sigurnosne svrhe, ali ih je zatim na kraju također koristio za ciljano oglašavanje korisnika, rekla je predsjednica FTC-a Lina Khan.

Ova praksa je utjecala na više od 140 milijuna korisnika Twittera, čime je u isto vrijeme povećan primarni izvor prihoda Twittera, dodala je.

Slika nije dostupna Problemi s Twitterom: Musk bi mogao smanjiti ugovorenu cijenu preuzimanja

DoJ je predan zaštiti privatno osjetljivih podataka potrošača. Kazna od 150 milijuna dolara odražava ozbiljnost optužbi protiv Twittera, a značajne nove mjere usklađenosti koje će se nametnuti kao rezultat današnje predložene nagodbe pomoći će spriječiti daljnje obmanjujuće taktike koje ugrožavaju privatnost korisnika, rekla je pomoćnica glavnog državnog odvjetnika Vanita Gupta. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti