Twitter nije jedini: Evo koje su velike tehnološke kompanije također promijenile ime

Od X-a do X-a: Elon Musk prije skoro 25 godina osnovao je kompaniju s X-om u imenu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.07.2023. / 11:09

Twitter postaje X (Foto: Afp)

Nakon što je prošle godine kupio Twitter za 44 milijarde dolara, Elon Musk počeo je s uvođenjem brojnih promjena, od kojih su neke naišle na brojne kritike. Vjerojatno najveću promjenu najavio je prije nekoliko dana. Brend Twitter polako odlazi u povijest, a zamijenit će ga - X. Iako znamo da od Muska svašta možemo očekivati, ova je odluka ipak mnoge iznenadila i čini se kako ćemo se morati naviknuti da ćemo u budućnosti umjesto tvitova objavljivati X-eve.

Promjena imena tehnoloških kompanija nije tako neuobičajena te su i neke druge velike i poznate tehnološke kompanije promijenile svoja imena, a na Business Insideru objavili su popis pet takvih tvrtki koje su s vremenom promijenile svoje ime. Zanimljivo, jedno ime na tom popisu uključuje X i, naravno, Elona Muska.

Od X-a do X-a

WeChat Elon Musk želi od Twittera napraviti zapadnu verziju kineskog WeChata

Facebook je postao Meta. Kada je Mark Zuckerberg pokrenuo svoju društvenu mrežu, ona se 2004. godine zvala The Facebook, a naknadno je izbacila "The" i postala samo Facebook. Dok je ta promjena manje-više prošla ispod radara, Zuckerberg je sve šokirao 2021. godine kada je kompanija promijenila ime u Meta.

Ta promjena označila je početak velike transformacije iz kompanije čije se poslovanje temelji na društvenim mrežama i oglašavanju prema virtualnom svijetu, odnosno metaverzumu. Taj se eksperiment, barem na početku, nije pokazao baš uspješnim te odjel za virtualnu stvarnost bilježi velike gubitke, dok se tehnološka industrija više okreće umjetnoj inteligenciji, a manje AI-u.

Google je postao Alphabet. Kada je pokrenuta kao istraživački projekt daleke 1996. godine, ime danas najpopularnije tražilice na svijetu bilo je "BackRub". Manje od godinu dana kasnije došlo je do promjene imena te su tražilica i kompanija postale - Google. Dok je ime tražilice ostalo nepromijenjeno do danas, 2015. godine došlo je do velike reorganizacije kompanije te ona sada nosi ime - Alphabet, a unutar nje djeluje više kompanija, od same tražilice do odjela za autonomne automobile Waymo.

Iako je prošlo dosta vremena od promjene imena, mnogima je ime Alphabet nepoznanica te kompaniju i dalje nazivaju Googleom.

Burbn je postao Instagram. Kada je Kevin Systrom pokrenuo svoju aplikaciju, ona se temeljila na dijeljenju fotografija iz restorana i barova koje su korisnici posjećivali, a nazvao ju je - po viskiju.

Nakon prve investicije u aplikaciju investitori su zaključili kako bi bilo bolje fokusirati se na opcije vezane za dijeljenje fotografija pa je Systrom u aplikaciju dodao filtre koji su dodatno poboljšali snimljene i objavljene slike. Tada je došlo i do promjene imena te se Instagram odnosi na kombinaciju riječi "instant" i "telegram".

Cadabra u Amazon. Jeff Bezos još je 1994. godine pokrenuo online knjižaru za koju je poslovni plan napravila tvrtka nazvana Cadabra. Inspiraciju za to neobično ime dobio je od "abrakadabra", no odvjetnik mu je rekao kako je ime opskurno jer previše podsjeća na kadavera (mrtvaca). Bezos i njegova sada bivša supruga Mackenzie Scott eksperimentirali su registrirajući imena domena poput Awake.com, Browse.com i Bookmall.com, dok se na kraju nisu odlučili na Amazon.

Elon Musk Na vidiku novi problemi za Elona Muska: Hoće li uopće smjeti koristiti X?

X.com u PayPal. Još 1999. godine pokrenuta je kompanija za online plaćanje X.com, a njezin osnivač bio je - Elon Musk. Nedugo nakon toga tvrtka je spojena s Confinityjem Petera Thiela, pri čemu je na početku PayPal bio njihov glavni proizvod. Naknadno je došlo do promjene imena, a iako je Musk želio da se kompanija preimenuje u X-PayPal, odbor tvrtke nije prihvatio Muskov X, tako da je poslovanje nastavljeno samo kao PayPal.

eBay je 2002. godine preuzeo PayPal za 1,5 milijardi dolara, a ljubitelj X-a Musk ponovno je preuzeo domenu X.com 2017. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti