U 95. godini života umro Peter Higgs, fizičar i nobelovac

Peter Higgs, fizičar i nobelovac, preminuo je u 95. godini.

Hina | 09.04.2024. / 21:51

Preminuo Peter Higgs
Preminuo Peter Higgs (Foto: Afp)

Uistinu daroviti znanstvenik” koji stoji iza ideje subatomske čestice Higgsova bozona, profesor Peter Higgs, preminuo je u 95. godini života.

Higgs je 1964. predvidio postojanje nove čestice, takozvanog Higgsova bozona, koji objašnjava kako je elementarna tvar dobila masu i formirala zvijezde i planete.

Postojanje čestice nije bilo potvrđeno sljedećih gotovo pola stoljeća, a eksperimenti na Velikom hadronskom sudarivaču u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) konačno su potvrdili njegovu teoriju 2012. godine.

Događaj koji je kandidat za zajedničku tvorbu Higgsovog i Z bozona, te raspad Higgsovog bozona u b kvark i njegovu antičesticu. (Foto: IRB) Otkriće u kojem su sudjelovali i Ruđerovci: Znanstvenici promatrali kako se Higgsov bozon raspada u b kvarkove na CERN-u

Higgs, profesor emeritus na Sveučilištu Edinburgh, zajedno s Françoisom Englertom dobio je Nobelovu nagradu za fiziku za ovaj rad 2013. godine.

Sveučilište Edinburgh u utorak je objavilo da je “potvrđeno je da je profesor Peter Higgs preminuo u 95. godini života“.

“Umro je mirno u ponedjeljak 8. travnja u svom domu nakon kratke bolesti“, stoji u priopćenju.

"Njegova obitelj zamolila je medije i javnost da poštuju njihovu privatnost u ovom trenutku", dodaje se.

Slika nije dostupna Izvanzemaljci bi se za komunikaciju u svemiru mogli koristiti kvantnim komunikacijskim mrežama?

Rektor sveučilišta, profesor Peter Mathieson, izjavio je da je “Peter Higgs bio izuzetan pojedinac, istinski nadaren znanstvenik čija su vizija i mašta obogatili naše znanje o svijetu koji nas okružuje“.

"Njegov pionirski rad motivirao je tisuće znanstvenika, a njegova će ostavština nastaviti nadahnjivati mnoge generacije koje dolaze."

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti