U Egiptu pronađeno 13 zapečaćenih sarkofaga starijih od 2500 godina

Vjeruje se da je Sakara služila kao nekropola glavnoga grada drevnog Egipta.

Hina | 11.09.2020. / 14:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Arheolozi su u pustinjskoj nekropoli Sakari u egipatskoj Gizi otkrili 13 zapečaćenih sarkofaga čiju starost procjenjuju na više od 2500 godina, priopćilo je egipatsko ministarstvo za turizam i starine.

U priopćenju stoji da su sarkofazi potpuno zapečaćeni te da ih dosad nitko nije otvarao. Arheolozi su ih pronašli u trima odvojenim zapečaćenim nišama na dubini od 11 metara. Na nekima je još dobro očuvana originalna boja drveta, piše portal ScienceAlert.

Po riječima ministra turizma Kaleda Al-Ananij arheolozi očekuju da će ondje u idućih nekoliko mjeseci, s obzirom na besprijekorno stanje grobne komore, pronaći još skrivenog blaga.

Bilo kakvi predmeti koji se pronađu u sarkofazima razjasnit će i status umrlih, omogućiti podatke o njihovu imetku i društvenom utjecaju, premda zasad identitet preminulih ostaje nepoznat.

Vjeruje se da je Sakara služila kao nekropola glavnoga grada drevnog Egipta, Memfisa.

Egipćani su tijekom 3000 godina ondje pokapali svoje mrtve. No na tome mjestu nisu se pokapali samo plemići, već i građani srednje i radničke klase.

U međuvremenu je ministarstvo turizma i starina najavilo seriju promotivnih videozapisa o tom otkriću, nastojeći tako ponovno oživjeti lošu turističku sezonu u zemlji, dodatno oslabljenu pandemijom koronavirusa.

Egipatska vlada muzeje i kulturne znamenitosti za posjetitelje ponovno je otvorila 1. rujna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti