U Hrvatskoj se osniva kompanija za razvoj tehnologija i AI-a u prehrambenoj industriji

Iz te tvrtke kažu kako je došlo vrijeme za realizaciju ranijih planova o razvoju AI kompanije u toj industriji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.01.2025. / 13:15

Boogie Technology (Foto: Karlo Jelić)

Više gotovo nema tržišta u kojemu umjetna inteligencija nije značajno prisutna te na čije procese i sustave nije utjecala, ubrzala ih, napravila učinkovitijima ili ih potpuno transformirala. AI bi uskoro trebao imati veliku ulogu i u prehrambenoj industriji, i to zahvaljujući jednom hrvatskom brendu.

Talog kave Dodavanjem taloga kave ili čaja u pekarske proizvode događa se nešto posve fascinantno

Boogie Bakery vrlo je poznat prehrambeni brend i izvan granica Lijepe Naše, a njihovi prehrambeni proizvodi sastavni su dio ponude na letovima Delta Airlinesa, kao i u brojnim američkim hotelima i institucijama. Nedavno su počeli isporučivati i u zaljevske zemlje, a dogovorili su isporuke kruha i u Švicarsku i Švedsku. Među brojnim planovima i idejama odavno su imali i plan o osnivanju tvrtke za razvoj tehnologija i umjetne inteligencije u toj industriji. No, čekao se pravi trenutak da se iz hobija te odjela u sklopu Boogie Bakeryja dođe u mogućnost da se otvara zasebna tvrtka koja ima za zadatak razvoj naprednijih rješenja za upravljanje proizvodnjom i primjenu umjetne inteligencije u prehrambenoj industriji, komentirao je Karlo Vulin iz Boogie Bakeryja tijekom najave o pokretanju nove tvrtke.

Boogie Technology

Objasnio je da su počeli realizirati svoje planove - pokretanje kompanije Boogie Technology i zapošljavanje inženjera automatike, strojarstva, mehatronike, kao i podatkovnih znanstvenika. Detalji o otvorenim pozicijama, kao i mogućnostima prijave, dostupni su na web-stranicama Boogie Bakeryja. Svi će oni imati priliku raditi ne samo u Hrvatskoj, već i u New Yorku, gdje sada pripremaju nove urede. Uskoro u SAD-u, zatim i u Pakoštanima, planiraju i izgradnju novih pogona čiji je cilj potpuna automatizacija - od proizvodnje i skladištenja pa do backofficea, a proizvodnja se širi zbog novih projekata koje su dogovorili.

Okupili smo vrhunski tim domaćih stručnjaka iz različitih industrija i najrenomiranijih naših tvrtki koji su s nama na projektu kao kolege, mentori ili vanjski suradnici. Već imamo suradnje s laboratorijima na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu te Institutu Ruđer Bošković. Naš tim je malen, što je izvrsna prilika za sve koji nam se prijave za rad, da budu bitni i sudjeluju u razvoju nečeg bitnog, a dinamika u samoj tvrtki je odlična, objašnjava Vulin.

Smrznuti kruh Može li zamrzavanje kruha doista biti i zdravije? Evo što kaže stručnjak

Boogie Technology će biti fokusiran na automatizaciju i skaliranje sourdough proizvodnje, uz napomenu da smo mi uvijek fokusirani na spontanu fermentaciju, odnosno jedinu pravu zanatsku tehniku sourdough proizvodnje, kaže Vulin.

Inače, tvrtka već razvija uređaje poput fermentora s pomoću kojih mogu pametnije i učinkovitije voditi proces fermentacije, kao i skaliranje sourdough proizvodnje, a taj projekt odlučili su proširiti i na ostale sklopove u industriji. Iz Boogie Bakeryja kažu kako sve te sklopove moraju opametiti i povezati ih u jedinstveno rješenje, sve uz pomoć AI-a, naravno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti