U Huaweiju iznenađeni američko-slovenskim dogovorom: Kako biste vi reagirali da Luku Dončića isključe iz američke NBA lige zato što je iz Slovenije?

Bilo kakva diskriminacija i ograničavanje slobodnog tržišta uvijek negativno utječu na državu, upozorio je Kedzia.

Hina | 14.08.2020. / 13:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Predstavnici Huaweija u Ljubljani u petak su izjavili da taj kineski tehnološki gigant ispunjava sve standarde kibernetičke sigurnosti i ne predstavlja prijetnju Sloveniji, reagirajući na odluku slovenske vlade koja je u četvrtak s SAD-om potpisala izjavu o sigurnosti 5G tehnologije.

Premda izjava o sigurnosnim uvjetima za uvođenje 5G tehnologije, nove generacije telekomunikacijskih mreža većeg kapaciteta i dosega, koju su potpisali američki državni tajnik Mike Pompeo i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar, ne spominje izrijekom Huawei, u toj kompaniji smatraju da je riječ o pokušaju diskriminacije koju nameću Sjedinjene Države, te odbijaju sumnjičenja da Huawei tehnološku opremu može iskoristiti za špijuniranje za račun kineske države.

Vlasnici Huaweija njegovi su zaposlenici, tu nema mjesta za našu vladu. Huawei ne predstavlja prijetnju za Sloveniju, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani direktor kineske korporacije za Sloveniju Histro Zhangqin.

Potpredsjednik tvrtke Huawei Technologies Radoslaw Kedzia kazao je da ih brine to što se iz konteksta slovensko-američke izjave da naslutiti da je ona uperena protiv konkurencije i Huaweija kao globalne korporacije sa sjedištem u Kini, koja je daleko odmakla u razvoju 5G tehnologije u odnosu na ostale.

Bilo kakva diskriminacija i ograničavanje slobodnog tržišta uvijek negativno utječe na državu, upozorio je Kedzia te dodao da Huawei zapošljava 194.000 ljudi, od čega ih polovica radi na istraživanju i razvoju.

To korporaciji omogućava vodeće mjesto na globalnoj razini, te drugo mjesto po broju patenata za tehnologiju 5G i po investicijama u kibernetičku sigurnost, naglasio je Kedzia.

Pokušaj isključivanja Huaweija sa slovenskog tržišta na kojemu je već više godina prisutan usporedio je duhovito retoričkim pitanjem:
Kako biste vi reagirali da Luku Dončića isključe iz američke NBA lige zato što je iz Slovenije?

Potpisivanje zajedničke izjave s SAD-om za Sloveniju će značiti sporiji tempo digitalizacije i razvoja te tehnologije jer će biti prisiljena koristiti rješenja koja nisu toliko napredna kao ona koja je razvio Huawei, upozorili su predstavnici kineske korporacije u Ljubljani te su dodali da ih čudi što se slovenska vlada odlučila na takav korak.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti