U Jezeru pljeskom popratili spuštanje rovera Perseverance u krater Jezero: Izniman događaj iz kojeg će, nadaju se, proizaći trajnija suradnja s NASA-om

Lokalitet kratera Jezero na Marsu NASA je izabrala kao mjesto za spuštanje svog istraživačkog rovera zbog procjene da bi mogao sadržavati dokaze o davnom životu na tom planetu, a vjeruje se da predstavlja trag nekadašnjeg vodenog toka na njemu.

Hina | 19.02.2021. / 09:59

Deseci okupljenih u osnovnoj školi u mjestu Jezero kod Jajca u Bosni i Hercegovini burnim su pljeskom u četvrtak navečer pozdravili spuštanje rovera Perseverance na Mars na lokaciji kratera koji je dobio naziv upravo po tom mjestu.

U dvorani za tjelesni odgoj bio je postavljen projektor na kojemu su okupljeni mogli uživo pratiti prijenos spuštanja NASA-ine letjelice koja je na površinu Marsa dopremila rover namijenjen istraživanju tla Crvenog planeta.

Slika nije dostupna Krater u koji će NASA-in rover sletjeti nosi naziv po mjestu u BiH, a okolna područja po rijekama Savi, Neretvi i Plivi

Među okupljenima u bosanskohercegovačkom Jezeru bilo je najviše školske djece, njihovih nastavnika te nekolicina predstavnika akademske zajednice, odnosno Sveučilišta u Banjoj Luci.

Snežana Ružičić, načelnica Jezera, u kojemu danas živi tek nešto više od tisuću stanovnika, ocijenila je kako je to bio izniman događaj za tu općinu te planira izvijestiti američku svemirsku agenciju o tome što su oni napravili kako bi na svoj način obilježili taj povijesni događaj.

Očekuje da će proisteći trajnija suradnja koja bi taj donedavno zaboravljeni dio BiH zadržala u fokusu pozornosti.

Uputit ću dopis NASA-i o tome kako smo mi pratili slijetanje u krater Jezero, kazala je Ružičić.

Slika nije dostupna Perseverance je uspješno sletio na Mars! NASA-in rover odmah je poslao fotografije

Krater Jezero na Marsu ime je dobio još 2007. godine, kada ga je tako nazvala Međunarodna astronomske unija (IAU). Krater je tako nazvan zbog sličnosti mjesta na kojem se rijeka Pliva koja protječe kroz Jezero u BiH ulijeva u Plivsko jezero.

Rover Perseverance u dobrom stanju i sigurno "parkiran" na Marsu

Rover Perseverance američke svemirske agencije NASA-e nakon uspješnog slijetanja u četvrtak u duboki krater na Marsu u odličnom je stanju, prema američkim znanstvenicima koji vode misiju, prenose svjetski mediji.

Dobra je vijest da je rover, mislim, u odličnom stanju, kaže zamjenik voditelja projekta Matt Wallace nakon što su inženjeri kontrolnog centra NASA-e u Kaliforniji proveli analize.

Rover na šest kotača sad će provesti najmanje dvije godine bušeći obližnje stijene u potrazi za znakovima života u prošlosti. Vjeruje se da je u krateru Jezero bilo divovsko jezero prije milijarda godina - a gdje je bilo vode postojala je i mogućnost života, piše BBC.

Signal uspješnog slijetanja Perseverancea stigao je u 20,55 sati u četvrtak po GMT-iju, a dolazak prvih dviju slika s mjesta slijetanja inženjeri su popratili pljeskom.

Hello, svijete. Moj prvi pogled na vječni dom, napisano je na Twitteru uz prve fotografije.

 

 

Analize nakon slijetanja pokazuju da je vozilo sletjelo oko dva kilometra jugoistočno od delte u Jezeru koju bi Perseverance trebao istražiti.

Na dobrom smo ravnom mjestu. Vozilo je nagnuto svega 1,2 stupnja, kazao je Allen Chen, koji je vodio tim za slijetanje rovera. Uspješno smo našli 'parkiralište' i imamo sigurni rover na tlu.

Injženjeri će provesti iduće dane provjeravajući sve sustave na roveru kako bi vidjeli ima li oštećenja od slijetanja te moraju program za slijetanje zamijeniti onim koji će omogućiti roveru da vozi površinom Marsa.

Idućih dana očekuju mnošto slika kako bi procjenili neposrednu okolinu rovera.

 

 

U kratkoročnom planu je i testiranje minihelikoptera koji je stigao na Mars s roverom.

U sedimentima delte koju će rover istraživati znanstvenici će tragati za znakovima bioloških promjena. Nakon obrade tog dijela delte rover bi trebao krenuti prema rubu kratera na kojemu su otkrivene sedimentne stijene koje na Zemlji dobro zadržavaju tragove bioloških aktivnosti.

Jezero je široko 45 kilometara i sadrži razne vrste stijena među kojima i glinu i sedimentne stijene koje mogu očuvati organske molekule koje bi mogle uputiti na nekadašnji život na crvenom planetu.

Perseverance će najzanimljivija otkrića upakirati u male posude i ostaviti na površini planeta, a NASA i Europska svemirska agencija ESA imaju plan vratiti te cilindre na Zemlju do kraja desetljeća, piše CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti