U Konavlima je održana pokazna vježba protuminskog djelovanja

U okviru programa međunarodnog simpozija „Protuminsko djelovanje 2018" u Konavlima je održana pokazna vježba protuminskog djelovanja i prezentacija opreme.

Paula Klaić Saulačić | 11.04.2018. / 19:40

11.04.2018.
Protuminsko djelovanje (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

Simpozij protuminskog djelovanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji okupio je stotinjak stručnjaka iz cijeloga svijeta, a u Konavlima je održana pokazna vježba.

Alati i tehnologije za protuminsko djelovanje napreduju, dronovi danas snimaju minska područja, a pirotehničari su sigurniji.

"Danas je stanje puno bolje nego prije, puno bolja je oprema i minska situacija je poznatija, jedino što sada idemo u malo zahtjevnije terene", govori pirotehničar Tomislav Dudaš.

"Godinu i pol nema stradanja u Republici Hrvatskoj, a to je zahvaljujući edukacijama koje provodi i HCR i MUP da ne bi bilo stradavanja", govori Zdravko Modrušan, ravnatelj HCR-a.

Hrvatska aplikacija

Hrvatska je razvila prvu aplikaciju koja detektira blizinu minskog polja i upozorava korsnika.

"A ako netko stvarno uđe u minsko polje, što ne smije, dobit će SOS signal da može nazvati policiju i aplikacija u pozadini sama izračunava sve koordinate", govori Mate Krišto, Minefields aplikacija.

Za nju su zaintereseirani u Kolumbiji, koja je jedna od ugroženijih zemalja.

"Imamo mnogo problema u ruralnim područjima, parkovima prirode, gdje su nasadi kakaa u nekim dijelovima pod minama, ovo bi bilo dobro upozorenje za posjetitelje, ali i lokalno stanovništvo", govori Mauricio Restrepo Gomez iz Kolumbije.

U Hrvatskoj je ostalo 400 kilomtara četvornih sumnjivog minskog područja u devet županija. Bude li novca, sve bi trebalo biti očišćeno do 2026. godine.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti