U krizi se inovativnost poznaje: Hrvatski startupovi i tvrtke dobili visoke ocjene za svoja rješenja tijekom koronakrize

Hrvatska je, kad su inovacije u borbi s koronavirusom u pitanju, ostvarila jako dobar rezultat.

Martina Čizmić | 08.07.2020. / 10:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Hrvatski startupovi i tvrtke tijekom proljetnog dijela koronakrize pokazali su svoju inovativnost, ali i spremnost na brzo prilagođavanje zahtjevnoj i nepredvidivoj situaciji. 

Iako je većina zbog krize morala zaustaviti svoje poslovne aktivnosti, odlučili su se prilagoditi i tržištu ponuditi ono u čemu su najbolji. Tako su brojni startupovi koji u svom poslu koriste 3D printere, te iste printere upogonili kako bi proizvodili zaštitne vizire za medicinske djelatnike. Velike tvrtke, ali i mali obrtnici iz tekstilne industrije, bacili su se u šivanje platnenih maski, a svoj su obol dale čak i informatičke tvrtke. 

Startup, ilustracija Utjecajni stručnjak o uspjehu hrvatskih startupova: "Hrvatska je napravila izvrstan posao, a Zagreb ogroman skok među gradovima"

U novom COVID-19 Innovation Report koji je napravio UNAIDS Health Innovation Exchange u suradnji sa StartupBlinkom uoči godišnjeg događanja Health Innovation Exchange, napravljena je analiza 32 zemlje diljem svijeta i njihovih inovacija u vrijeme koronakrize. 

Kako pojašnjavaju iz StartupBlinka, promatrali su podatke iz više od 1000 projekata koji su bili uključeni u njihovu svjetsku kartu globalnih inovacija vezanih uz koronavirus. Podatke za usporedbe i ocjene dobili su od brojnih država i državnih tijela, ali i uglednih partnera poput Crunchbase, Meetup i SEMrush.

Na toj listo COVID-19 invacija, Hrvatska se pozicionirala na veoma dobrom 9. mjestu u Europi i izvrsnom 14. mjestu globalno.

To pokazuje vodeću ulogu koju je Hrvatska preuzela u stvaranju invoativnih rješenja vezanih uz borbu protiv koronavirusa, ističu iz StartupBlinka.

Kako posebno važne inovacije, izdvojili su virtualnog digitalnog asistenta Andriju koji je rezultat suradnje nekoliko hrvatskih tvrtki i Ministarstva zdravstva.

Slika nije dostupna Dopisivali smo se s Andrijom, digitalnim asistentom Ministarstva zdravstva. Pogledajte kako je protekao "razgovor"

Treba spomenuti još i startup MVT Solutions koji razvija prototipove respiratora pomoću svog softvera i 3D printera, solinski Include koji je iskoristio svoje pametne klupe kako bi na njima prikazivao informacije o borbi protiv koronavirusa te Tehnix koji je razvio mobilnu korona kabinu za virusna oboljenja koja se može koristiti kao prostor za izolaciju.

S obzirom na to da koronakriza još uvijek traje, a "novo normalno" donosi svoje izazove, možemo očekivati još zanimljivih inovacija koje bi mogle dodatno potvrditi  položaj Hrvatske na startup karti svijeta.

Nagrađeni startupovi na Zagreb Connectu (Foto: ZICER) "Država bi trebala dati priliku startupovima kroz javnu nabavu. To bi pomoglo i državi i startupovima"   

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti