Hrvatski startupovi i tvrtke tijekom proljetnog dijela koronakrize pokazali su svoju inovativnost, ali i spremnost na brzo prilagođavanje zahtjevnoj i nepredvidivoj situaciji. 

Iako je većina zbog krize morala zaustaviti svoje poslovne aktivnosti, odlučili su se prilagoditi i tržištu ponuditi ono u čemu su najbolji. Tako su brojni startupovi koji u svom poslu koriste 3D printere, te iste printere upogonili kako bi proizvodili zaštitne vizire za medicinske djelatnike. Velike tvrtke, ali i mali obrtnici iz tekstilne industrije, bacili su se u šivanje platnenih maski, a svoj su obol dale čak i informatičke tvrtke. 

Startup, ilustracija Utjecajni stručnjak o uspjehu hrvatskih startupova: "Hrvatska je napravila izvrstan posao, a Zagreb ogroman skok među gradovima"

U novom COVID-19 Innovation Report koji je napravio UNAIDS Health Innovation Exchange u suradnji sa StartupBlinkom uoči godišnjeg događanja Health Innovation Exchange, napravljena je analiza 32 zemlje diljem svijeta i njihovih inovacija u vrijeme koronakrize. 

Kako pojašnjavaju iz StartupBlinka, promatrali su podatke iz više od 1000 projekata koji su bili uključeni u njihovu svjetsku kartu globalnih inovacija vezanih uz koronavirus. Podatke za usporedbe i ocjene dobili su od brojnih država i državnih tijela, ali i uglednih partnera poput Crunchbase, Meetup i SEMrush.

Na toj listo COVID-19 invacija, Hrvatska se pozicionirala na veoma dobrom 9. mjestu u Europi i izvrsnom 14. mjestu globalno.

To pokazuje vodeću ulogu koju je Hrvatska preuzela u stvaranju invoativnih rješenja vezanih uz borbu protiv koronavirusa, ističu iz StartupBlinka.

Kako posebno važne inovacije, izdvojili su virtualnog digitalnog asistenta Andriju koji je rezultat suradnje nekoliko hrvatskih tvrtki i Ministarstva zdravstva.

Andrija, digitalni asistent Dopisivali smo se s Andrijom, digitalnim asistentom Ministarstva zdravstva. Pogledajte kako je protekao "razgovor"

Treba spomenuti još i startup MVT Solutions koji razvija prototipove respiratora pomoću svog softvera i 3D printera, solinski Include koji je iskoristio svoje pametne klupe kako bi na njima prikazivao informacije o borbi protiv koronavirusa te Tehnix koji je razvio mobilnu korona kabinu za virusna oboljenja koja se može koristiti kao prostor za izolaciju.

S obzirom na to da koronakriza još uvijek traje, a "novo normalno" donosi svoje izazove, možemo očekivati još zanimljivih inovacija koje bi mogle dodatno potvrditi  položaj Hrvatske na startup karti svijeta.

Frane Šesnić "Država bi trebala dati priliku startupovima kroz javnu nabavu. To bi pomoglo i državi i startupovima"   

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju