U Osijeku obavljeno testiranje 5G mreže

Testiranje buduće 5G mreže provedeno je u srijedu u Osijeku, u suradnji s teleoperaterom A1 Hrvatska i kineskom telekomunikacijskom kompanijom Xiaomi, koja je tom prigodom predstavila 5G pametne telefone.

Branimir Vorša | 19.02.2020. / 15:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uoči testiranja kinesku veleposlanicu Erwen Xu, predstavnike tvrtke Xiaomi i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića primio je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je zahvalio Vladi RH što je odabrala Osijek kao prvi grad u kojemu će biti uvedena 5G mreža.

Grad Osijek će iskoristiti tu priliku te u eksperimentalnom razdoblju provjeravati svaki potez i raditi mjerenja, kako bi se provjerilo je li doista u pitanju sumnjiva tehnologija ili ne. To radimo jer želimo ubrzati tehnologiju i biti zanimljiviji na tržištu, kako bi u doveli nove ulagače u grad, u kojemu je u zadnje dvije godine zaposleno više od dvije tisuće ljudi, poručio je Vrkić.

Veleposlanica Erwen Xu kazala je kako se u idućem razdoblju očekuje veća suradnja između kineskih i hrvatskih tvrtki, telekom operatera i distributera, posebice u razvoju novih generacija 5G komunikacija, ali i na drugim područjima.

Ističe kako je Osijek iznimno važan grad u Hrvatskoj, ali važan i za odnose Hrvatske i Kine, budući da je osječka tvrtka Bijelić Co ovlašteni zastupnik proizvoda tvrtke Xiaomi za Hrvatsku i nekoliko okolnih zemalja.

Kineska veleposlanica smatra kako Osijek ima potencijala za privlačenje stranih ulagača, da u budućnosti može postati ICT središtem ovog dijela Europe te da nakon današnjeg posjeta može u Kinu prenijeti dobre vijesti.

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš rekla je da Grad na ovome projektu surađuje s osječkim Sveučilištem, udrugom Osijek Software City i lokalnim poduzetnicima, kako bi uvođenjem 5G mreže otvorile mogućnosti za nove poslovne prilike.

Ističe kako u testnoj fazi 5G infrastruktura samo privremeno postavljena, o budućim lokacijama 5G točaka razgovara se s teleoperaterima i gospodarstvenicima i u prvom trenutku neće biti postavljene na području cijeloga grada.

Napominje kako Gradska uprava inzistira da se, uz testiranja koja, po službenoj dužnosti provodi HAKOM, provede još jedno neovisno testiranje elektromagentskog zračenja na području Osijeka.

Kinesko izaslanstvo posjetilo je i tvrtku Bijelić Co, a predsjednik Uprave Viktor Bijelić rekao je da će se 5G uređaji tvrtke Xiaomi uskoro moći nabaviti po znatno prihvatljivijim cijenama, jer osnivač kompanije želi da ta tehnologija bude dostupna svima.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je viši savjetnik Instituta za istraživanje suvremenog svijeta NR Kine ocijenio je da je Kina danas najveći proizvođač na svijetu i kako je dobro da ta osječka tvrtka surađuje s Kinom.

Izvor: Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti