U ovoj zemlji gotovo svi stanovnici imaju pristup 5G mrežama, a najčešće ga koriste za...

Operatori očekuju znatno snažniju potražnju u budućnosti zahvaljujući umjetnoj inteligenciji.

Hina | 29.12.2023. / 15:29

Nova tehnologija, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Gotovo svi Nijemci imaju pristup mobilnim mrežama 5G, a najviše ih koriste za gledanje nogometnih utakmica, pokazali su statistički podaci mrežnih operatora.

Pristup mreži 5G ima više od 95 posto stanovništva Njemačke, prema izvješću Deutsche Telekoma, Telefónice i Vodafonea, što je rezultiralo i skokom podatkovnog prometa.

Telefonica (O2) zadržala je prvo mjesto s prometom u razdoblju od siječnja do studenog od 4,3 mlrd gigabajta. Slijedi Deutsche Telekom s gotovo 2,7 milijardi gigabajta, za 10 posto više nego u istom razdoblju 2022., a na trećem Vodafone s više od 2,4 milijarde gigabajta i povećanjem za 34 posto.

Gledanje nogometnih utakmica postalo je glavni motiv za upotrebu mobilnih mreža, uz sedam od 10 najviših vrijednosti prijenosa podataka zabilježenih tijekom utakmica Lige prvaka u kojima su igrali njemački timovi, izvijestila je Telefónica.

Na drugom su mjestu po prometu praznici i nedjelje kada su korisnici gledali televizijske emisije u 'udarnim' terminima. Najniže vrijednosti zabilježene su pak na Uskrsnu nedjelju kada su mnogi građani provodili vrijeme na otvorenom, odloživši mobitele.

Operatori očekuju znatno snažniju potražnju u budućnosti zahvaljujući umjetnoj inteligenciji.

Aplikacije bazirane na umjetnoj inteligenciji koriste 'oblak', što iziskuje veliku brzinu prijenosa, objašnjava izvršni direktor O2 Telefónica Markus Haas, a "5G to omogućuje svima", naglašava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti