U ožujku će pored Zemlje prohujati asteroid veličine planine

Asteroid promjera 1,7 kilometara u ožujku će prohujati blizu Zemlje, a NASA ga je proglasila potencijalno opasnim.

Branimir Vorša | 12.02.2021. / 16:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Asteroid 231937 (2001 FOI32) nema neke prevelike izglede udariti u Zemlju u ožujku, jer će proći od nas na udaljenosti od 1,92 milijuna kilometara, što je udaljenost pet puta veća od udaljenosti Mjeseca od Zemlje.

Ipak, NASA službeno svaki svemirski kamen koji Zemlji priđe bliže od 159 milijuna kilometara proglašava "objetkom blizu Zemlje". Spomenuta udaljenost predstavlja tri četvrtine udaljenosti Marsa od Zemlje. Potencijalno opasnim smatraju svaki koji se Zemlji približi na 7,36 milijuna kilometara ili manje.

Spomenuti asteroid najviše će se približiti Zemlji 21. ožujka u 17:03 sati. proglašen je potencijalno opasnim jer bi nekad u dalekoj budućnosti doista i mogao udariti u Zemlju.

Taj je asteroid prvi put otkriven 2001. godine putem mreže teleskopa u Novom Meksiku, koja je projekt MIT-ja financiran od strane američkog ratnog zrakoplovstva i NASA-e. Isti asteroid se prati otkad je i otkriven.

Koristeći informacije iz tog praćenja, znanstvenici su izračunali i njegovu orbitu te otkrili koliko blizu Zemlje će proletjeti krećući se brzinom od 123.200 kmh.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti