U samo dva dana studenti i entuzijasti osmislili inovativna rješenja korištenjem svemirskih tehnologija

Studenti, istraživači i ostali entuzijasti puna su dva dana, uz podršku izvrsnih mentora, radili na razvoju svojih rješenja te su ih predstavili u nedjelju pred žirijem i publikom.

Martina Čizmić | 27.03.2023. / 14:07

Nagrađeni timovi na Cassini space tech hackathonu (Foto: ZICER)

CASSINI Space Tech Hackathon, koji je ovog vikenda održan u Zagrebačkom inovacijskom centru, pokazao se pravim pogotkom. Natjecatelji koji su se prijavili morali su se suočiti s globalnim izazovima iz područja obrane, sigurnosti i kibernetičke sigurnosti i riješiti ih pomoću svemirske tehnologije.

Podsjetimo, CASSINI vikend hackathon održao se simultano u deset europskih zemalja: Danskoj, Švedskoj, Estoniji, Poljskoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj. 

Prvoga dana hackathona podršku razvoju rješenja za globalne izazove iz područja obrane, sigurnosti i kibernetičke sigurnosti koristeći svemirske tehnologije dali su Ana Pavičić-Kaselj, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Dražen Lučanin, pročelnik Službe Grada Zagreba za informacijski sustav i tehničke poslove, te Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Svojim iskustvima sudionike su motivirali Branimir Radun, voditelj Zavoda za upravljanje prirodnim resursima u Oikonu - Institutu za primijenjenu ekologiju, René Michél, ekspert iz SES Techcoma, i Anna Burzykowska, stručnjakinja za inovacije programa Copernicus u Europskoj svemirskoj agenciji.

Studenti, istraživači i ostali entuzijasti puna su dva dana, uz podršku izvrsnih mentora, radili na razvoju svojih rješenja te su ih predstavili u nedjelju pred žirijem i publikom.

Najboljim je proglašen tim STERNA, čiji su članovi Luka Meštrović, Anton Rosanda, Luka Muhvić, Marin Meštrović, Luka Toprek i Maria Mesarić osvojili glavnu nagradu - 5000 eura.

STERNA je rješenje koje će koristiti podatke iz programa Copernicus, Galileo i EGNOS, s ciljem identifikacije dostupnih terena na granicama koje imigranti mogu prijeći. Iskoristit ćemo podatke kako bismo izradili toplinsku kartu pograničnog područja, identificirajući područja na kojima je vjerojatno da će doći do ilegalnih prelazaka granice. Ti će se podaci koristiti za informiranje agencija za graničnu kontrolu i drugih relevantnih organizacija u Europskoj uniji, što će im omogućiti učinkovitiju raspodjelu resursa i sprječavanje ilegalnih prelazaka granice. Softver će predlagati alternativne putove kojima
imigranti mogu prijeći koristeći podatke o nadmorskim visinama, vrstama zemljišta i slično
, objasnila je Maria Mesarić.

Hackathon, ilustracija CASSINI hackaton traži rješenja koja koriste svemirsku tehnologiju za jačanje sigurnosti Europe

Pobjeda na hrvatskom nacionalnom hackathonu omogućila im je pitchanje u ukupnom finalu, gdje će tri najbolja tima iz deset spomenutih europskih zemalja osvojiti atraktivne nagrade koje uključuju i šest mjeseci mentorstva najboljih space tech stručnjaka u Europi. Finale će se održati virtualno 30. ožujka 2023. 

Drugoplasirani su bili Marine Pollution Scope u sastavu Stipe Lukin, Mario Špadina i Robert Šulc. U fokusu njihova rješenja je otkrivanje i praćenje ispuštanja otpadnih voda u plitke i prozirne obalne vode koristeći usporedne analize okoliša mapiranjem spektralnih potpisa i korištenjem optičkih podataka. Njihovo rješenje nagrađeno je s 1000 eura. 

Trećeplasirani tim Safe Sea Guardian uhvatio se ukoštac s problemima koji uključuju piratstvo, oružane pljačke, organizirani kriminal i kriminal protiv okoliša na moru. Kreirali su inovativnu platformu korištenjem podataka sustava automatske identifikacije (AIS) u stvarnom vremenu, informacija o zaštićenim morskim područjima (MPA) i europskih svemirskih podataka te usluga iz programa Copernicus, Galileo i EGNOS. Za svoju izvrsnost na CASSINI Hackathonu osvojili su poklon-paket sponzora. Ovaj je pobjednički tim iz Portugala virtualno sudjelovao u hrvatskom izdanju Hackathona, a njegovi članovi su Isida Karpuzi, Nikhil Mandrekar i Joshua Fernandes.

Posebno iznenađenje hrvatskog izdanja CASSINI Hackathona je šestomjesečna plaćena praksa u SES Techcomu u Luxembourgu, koju su osvojili studenti Hana Jurak i Ronald Galić.

Ugodno sam iznenađen rješenjima koja su razvijena u samo dva dana CASSINI Hackathona u ZICER-u. Nije bilo lako izabrati najbolji tim jer svi su sudionici pokazali kvalitetna rješenja s potencijalom daljnjeg razvoja. Izvrsno je bilo vidjeti kako su timovi uspješno kombinirali teoretske algoritme za praktičnu primjenu i dobru svrhu. Čestitam svima i želim uspjeh u daljnjem razvoju i u realizaciji predstavljenih projekata, istaknuo je Dražen Lučanin, pročelnik Službe za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba. On je uz Tadeja Slapnika, direktora tvrtke Hashnet, i Thomasa Bäumera, inženjera iz SES Techoma, kao član žirija sudjelovao u donošenju odluke o pobjedničkim timovima hrvatskog izdanja CASSINI Hackathona.

Ponosan sam na hrvatsko izdanje CASSINI Hackathona. Naši sudionici pokazali su ogromni potencijal u razvoju rješenja za sigurnost uporabom svemirskih podataka i tehnologija. U ova turbulentna vremena sigurnost je imperativ, a mi imamo pametne i kreativne ljude koji mogu ponuditi validna i tržišno održiva rješenja. Čestitam svim sudionicima Hackathona, a posebno pobjednicima. Nadam se kako će iz predstavljenih rješenja stvoriti globalno uspješne poduzetničke pothvate, istaknuo je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti