U Samsungu predviđaju prvi porast profita nakon dvije godine

Čini se kako u Samsungu imaju razloga za optimizam jer, nakon teškog razdoblja kojeg je obilježilo smanjenje udjela na mobilnom tržištu i pad profita, sada očekuju veliki porast profita

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.10.2015. / 08:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako Samsung dominira tržištem pametnih telefona (osim posljednjeg tromjesečja prošle godine kada je najviše smartphonea na svijetu prodao Apple), ova kompanija iz kvartala u kvartal bilježi smanjenje profita, i to tijekom već dvije godine. Jedan od razloga jest i smanjenje prodaje njihovih top modela iz Galaxy S serije koji imaju sve veću konkurenciju u jeftinijim kineskim modelima, ali i u Appleovim telefonima koji od rujna prošle godine Samsungu mogu parirati i po veličini ekrana. No, prema posljednjim najavama iz ove kompanije, čini se da je oporavak na putu te su jučer najavili povećanje prihoda i operativnog profita za prethodni kvartal. Iako su te brojke i dalje daleko od najboljeg razdoblja od prije dvije godine, riječ je o ciframa koje su bolje od predviđanja analitičara i na krilima kojih je odmah porasla cijena njihovih dionica.

U Samsungu tako očekuju kako će ukupan prihod u ovom tromjesečnom razdoblju porasti za oko 7,5 posto, a očekuje se porast operativnog profita od čak 80 posto u odnosu na godinu ranije – 6,3 milijarde dolara, dok je u trećem kvartalu prošle godine taj profit iznosio 3,9 milijardi dolara. Osim brojki o povećanju prodaje i profita, iz Samsunga nisu objavili neke detalje s kojima bi pojasnili ove brojke, a na The Wall Street Journalu pretpostavljaju da je za ovako veliki porast zaslužna povećana prodaja komponenata i čipova za mobilne uređaje te također i snažni dolar. Na ovom portalu napominju kako je i mobilna divizija ostvarila bolje rezultate, ali da takvi rezultati i dalje 'nisu dovoljno dobri' – čini se kako Samsung nije previše zadovoljan prodajom Galaxyja S6, ali je zato model S6 Edge sa zakrivljenim ekranom prilično popularan, a ove godine ranije je predstavljen i phablet Galaxy Note 5, kao i novi phablet Galaxy S6 Edge Plus te i tu možemo vidjeti dio razloga povećanja prodaje.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će izgledati Samsungove brojke u posljednjem kvartalu ove godine, kada je tradicionalno najveća potražnja za gadgetima i potrošačkom elektronikom te kakvo će biti stanje na mobilnom tržištu, odnosno hoće li Apple s novim modelima iPhonea ponovno zauzeti prvo mjesto ili će Samsung na krilima modela sa zakrivljenim ekranima ipak prodati najviše telefona na svijetu.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti