U središtu Mliječnog puta otkrivena ogromna crna rupa

Znanstvenici su uočili ogromnu crnu rupu koja se kreće po sredini naše galaksije.

B.F.M. | 05.09.2017. / 14:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Masivna crna rupa nalazi se u sredini Mliječnog puta i potvrđeno je da je to druga najveća crna rupa viđena u našem susjedstvu. Ovo bi otkriće moglo pomoći otkriti velike misterije vezane uz crne rupe te pružiti dosad neviđen pogled u proces nastajanja crnih rupa.

Objekt su uočili znanstvenici koji su promatrali velik i otrovan oblak plina koji se vrti u blizini središta galaksije. Gledajući ga, primijetili su da se oblak miče na način koji indicira postojanje "kompaktnog objekta" u njegovu centru – za koji znanstvenici tvrde da je crna rupa.

Znanstvenici već dugo tvrde da se u iznimno velikim galaksijama poput naše nalaze crne rupe koje su milijarde puta veće od Sunca, ali još uvijek nisu otkrili kako te crne rupe nastaju. Međutim, promatrajući jednu koja se nalazi u našem solarnom sustavu, nadaju se da će napokon pronaći odgovor.

Misli se da tako velike crne rupe nastaju kada se male crne rupe spoje te tako nastane jedna supermasivna crna rupa. Ovo je prvi put da su dokazi za te srednje, veće crne rupe pronađeni.

Ovo otkriće moglo bi doprinijeti dokazivanju generalne relativnosti, što bi "znatno doprinijelo napretku moderne fizike", tvrde znanstvenici.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti