U srijedu će pored Zemlje proletjeti ova svemirska gromada, evo gdje i kako to pratiti

Sredinom ovog tjedna pored Zemlje bi trebao proletjeti asteroid pet puta veći od najvećeg nebodera na svijetu, Burj Kalife.

Branimir Vorša | 27.04.2020. / 16:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Asteroid 1998 OR2 ima između 1,8 i 4,1 kilometara u promjeru, a u srijedu bi trebao protutnjati kroz Zemljino dvorište, odnosno na udaljenosti 16 puta većoj nego što je Mjesec udaljen od nas.

Asteroidov prelet prate astronomi, a tim iz opservatorija Aceribo uspio je napraviti i fotografiju tog asteroida. Čak su se našalili da se čini da taj asteroid nosi zaštitnu masku, aludirajući na panedmiju koronavirusa u tijeku na Zemlji.

Promatrali smo asteroid blizak Zemlji 1998 OR2, koji izgleda kao da i sam nosi masku! Proći će na udaljenosti 16 puta većoj od udaljenosti Mjeseca od Zemlje, poručio je tim putem društvenih mreža.

 

 

Asteroid će pored Zemlje proći u 11:56 sati po lokalnom hrvatskom vremenu u srijeu, odnosno na udaljenosti od oko 3,9 milijuna kilometara.

Dok se nama sa Zemlje to čini vrlo udaljeno, u astronomskim mjerama, NASA to vodi kao blizak prolaz.

1998 OR2 će pored Zemlje prohujati brzinom od 31.282 kilometra na sat, ali unatoč svemu navedenom neće biti vidljiv golom oku.

Ipak, zahvaljujući projektu VIrtual Telescope u Rimu, prolaz tog asteroida pored Zemlje moći će se pratiti i OVDJE.

Šanse da na taj asteroid iznenadi i sudari se sa Zemljom iznimno su male, uvjeravaju astronomi. No u budućnosti NASA ne isključuje mogućnost udara asteroida na Zemlju.

Izvor: Mirror

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti