U Teslinim automobilima tijekom vožnje više se neće moći igrati videoigre

Nakon što je protiv Tesle otvorena istraga, iz Muskove kompanije najavili su nadogradnju softvera s kojom će se onemogućiti igranje igara na glavnom ekranu dok je vozilo u pokretu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.12.2021. / 09:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Veliki ekran u Teslinim vozilima izvor je brojnih informacija za vozače i putnike, no Musk ga je pretvorio i u - igraću konzolu. Putem njega tako se mogu igrati neke videoigre, čak i tijekom vožnje. Prilikom aktiviranja igara u vožnji pojavit će se upozorenje kako tijekom vožnje mogu igrati samo putnici, ne i vozači, kao i opcija na ekranu s kojom se potvrđuje da ste putnik.

Slika nije dostupna Više od 1,2 milijuna ljudi rezerviralo je Cybertruck, a vrijednost rezervacija iznosi oko 80 milijardi dolara

No pravog načina provjere da je zaista riječ o putniku, a ne vozaču nema tako da ništa ne sprječava vozača da tijekom vožnje ili npr. prometnih gužvi na ekranu svoje Tesle vrijeme skrati igrama. Naravno, ne treba niti napominjati koliko je to opasno i koliko može smanjiti pozornost vozača od događanja na cesti i u prometu.

Zbog te je opcije i opasnosti koju predstavlja američka Nacionalna uprava za sigurnost u cestovnom prometu (NHTSA) otvorila istragu protiv Tesle, nakon čega je odmah uslijedila i reakcija iz Muskove kompanije. Oni su regulatora za sigurnost u prometu obavijestili kako će objaviti softversku nadogradnju za opciju “Passenger Play” s kojom će se onemogućiti igranje dok je vozilo u pokretu. Dakle, igre na ekranu neće moći igrati niti vozač, niti putnici.

Slika nije dostupna Žena rodila u Tesli kojom je upravljao autopilot

Iz NHTSA kažu kako zakon o sigurnosti vožnje zabranjuje proizvođačima automobila prodaju vozila koja predstavljanju nerazumne rizike za sigurnost, uključujući i tehnologije koje ometaju vozače i onemogućuju im sigurnosnu vožnju. Iz agencije naglašavaju kako razgovaraju sa svim automobilskim proizvođačima o njihovim infotainment ekranima, a istraga protiv Tesle neće prestati s nadogradnjom softvera, već će i dalje nastaviti pratiti kompaniju koja će morati nadograditi računala u čak oko 580 tisuća vozila prodanih od 2017. do danas.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti