U Zagrebu održan poslovni susret "Smart Cities & Urban Technologies"

Kroz prezentiranje smart city rješenja i predstavljene strategije te povezivanje austrijskih i hrvatskih inovativnih tvrtki stvoren preduvjet za još bolju gospodarsku povezanost i suradnju naših dviju država.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.05.2019. / 19:34

Izlaganje Mirke Jozić (Foto: ZICER)

Poslovni susret „Smart Cities&Urban Technologies“ održan je u Zagrebačkom inovacijskom centru na temu pametnih gradskih rješenja i urbane tehnologije. Realiziran je u organizaciji ADVANTAGE AUSTRIA – Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Regionalnom energetskom agencijom za sjeverozapadnu Hrvatsku - REGEA te Zagrebačkim inovacijskim centrom (ZICER-om). Cilj ovog poslovnog susreta bila je razmjena iskustava i znanja te povezivanje hrvatskih i austrijskih tvrtki, gradova i institucija.

Susret je započeo obraćanjem direktorice Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu, Sonje Holocher-Ertl koja je istaknula važnost urbanih tehnologija i pametnih gradova te međusobne suradnje Grada Zagreba i Austrije.
"Pametni gradovi i urbane tehnologije u današnje vrijeme su iznimno važne teme. Klimatske promjene i oskudnost resursa zahtijevaju od nas da preispitamo naš način života i razmislimo kako možemo povećati svoj životni standard, a istovremeno smanjiti korištenje prirodnih resursa te, u idealnom slučaju, stvoriti nultu emisiju stakleničkih plinova.", istaknula je gđa Holocher-Ertl.

Izlaganje Sonje Holocher Ertl (Foto: ZICER)

Ispred Grada Zagreba prisutne je pozdravila Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. “Jačanje suradnje i partnerstva na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini jedan je od preduvjeta ostvarenja snažnog i održivog gospodarskog rasta i transformacije u smjeru pametnog grada. Ovaj poslovni susret odličan je način promocije pozitivnih primjera poduzetništva te jačanje međunarodne suradnje i gospodarskih veza, zapošljavanja kao i svih čimbenika bitnih za boljitak životnog standarda naših građana”, rekla je gđa Jozić, osvrnuvši se na važnost ovakvih susreta kao idealne prilike za umrežavanje I povezivanje gospodarstvenika.

U sklopu konferencije svoja poslovanja predstavile su austrijske tvrtke A&C Automationssysteme & Consulting GmbH, ACECON E.U., ACTES Consultants Technology & Engineering Services GmbH, BLUESAVE Consulting Gmbh, DOCLX City Card Solutions GmbH, GUEP Software Gmbh, KEBA AG, Kapsch TrafficCom AG te inovativna hrvatska poduzeća SightRun, Byte Lab, MyRent te ZEBRA Cross, nakon čega su održani poslovni susreti austrijskih i hrvatskih poduzeća.

Na konferenciji je od strane Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša predstavljena Okvirna strategija pametnog Grada Zagreba „Zagreb Smart City“. Ova Strategija sadrži 27 prioritetnih mjera podijeljenih u šest strateških područja. Također, predstavljen je i SECAP – Akcijski plan za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena.

Poslovna konferencija „Smart Cities&Urban Technologies u Hrvatskoj“ završila je obilaskom Zagrebačkog inovacijskog centra.

Ovim je događajem kroz prezentiranje smart city rješenja i predstavljene strategije te povezivanje austrijskih i hrvatskih inovativnih tvrtki stvoren preduvjet za još bolju gospodarsku povezanost i suradnju naših dviju država.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti