U Zagrebu se održava tehnološka konferencija Advanced Technology Days 17

Program konferencije nastavlja se i danas te posjetitelje očekuje još 30 predavanja te panel na kojem će se raspravljati o sve većem utjecaju inženjera na poslovanje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2022. / 08:57

ATD 17 (Foto: ATD)

Novo izdanje tehnološke konferencije Advanced Technology Days 17 održava se u zagrebačkom Arena Centru te je okupilo više od 500 sudionika koji su tijekom prvog dana slušali brojna predavanja o tehnološkim novitetima i trendovima iz inženjerskog kuta.

Advanced Technology Days Krajem studenog u Zagrebu će se održati tehnološka konferencija Advanced Technology Days

ATD su otvorili predstavnici organizatora Tomislav Tipurić (Nephos) i Ivan Marković (Unitfly), a pridružio im se Sead Ahmetović iz tvrtke We Are Developers, predstavnik jedne od najvećih IT zajednica koja okuplja velik broj developera iz cijelog svijeta. Oni su komentirali sve veću ulogu inženjera koji više nisu samo kolege iz IT odjela već je njihova uloga puno veća i značajnija - oni su danas i članovi Uprava i direktori velikih korporacija. Primjerice, nije slučajnost da najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk ima inženjerski background.

Chris Reddington iz GitHuba komentirao je trendove u inženjerskom svijetu te je rekao kako, među programskim jezicima, prema GitHubu najveći rast ima HCL. Istaknuo je i sve širu primjenjivost open source ideja te objasnio kako se mogu prenijeti i u organizacije koje nisu open source. Damir Dobrić (Daenet) u kratkom demu pokazao je novu funkcionalnost .NET-a za kontrolu pristupa API-ima (throttling). .NET 7 aplikacijama donosi nove performanse i nove značajke za C#11/F#7, .NET MAUI, ASP.NET Core / Blazor i druge.

Nakon uvoda, u paralelnim programskim blokovima u pet kinodvorana jučer je održano čak 35 predavanja. Chris Reddington govorio je o tome kako uvesti najbolje open source prakse u svakodnevni rad, dok je Aleksandra Ignatoski iz Aeastus Accountinga postavila "pravila rasprave" u development projektima.

Prema tim pravilima, ona je krenula od postavke da u svakom timu postoji jedna ili više osoba koje znaju najbolje rješenje, no ipak se međusobno ne slažu. Kako bi se osiguralo da rasprava ne bude uvod u svađu, nego prijenos znanja, sa sudionicima je podijelila niz savjeta kako osigurati uvjete za argumentiranu raspravu.

Advanced Technology Days U Zagreb na Advanced Technology Days stižu poznata imena tehnološke industrije

Zanimljivo predavanje održao je i Marko Lohert iz Ekobita, koji je objasnio kako znanje o razvoju web-aplikacija primijeniti na razvoj desktop i mobilnih aplikacija koristeći .NET MAUI, WPF ili WinForms. Također, sudionici su mogli naučiti kako napraviti Blazor Hybrid aplikaciju koristeći .NET MAUI te saznati više o razvoju aplikacija u Visual Studiju pomoću te kombinacije tehnologija. Nenad Trajkovski iz NT Consultinga na svom je predavanju Scrum 10 godina nakon mog prvog predavanja o njemu, govorio o tome kakav je Scrum danas i koliko je primjenjiv na komercijalne projekte.

Program konferencije nastavlja se i danas te posjetitelje očekuje još 30 predavanja, kao i panel na kojem će se raspravljati o sve većem utjecaju inženjera na poslovanje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti