Uber kreće Muskovim stopama? Razmišljaju o - superaplikaciji

Planovi su još u ranoj fazi razvoja, a ako CEO tvrtke da zeleno svjetlo za akciju, to će biti najveća akvizicija kompanije u povijesti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.10.2024. / 15:00

Dara Khosrowshahi (Foto: Afp)

Je li pomolu još jedna velika akvizicija u tehnološkoj industriji? Prema pisanju medija posljednjih dana, čini se kako u Uberu razmišljaju o preuzimanju Expedije, kompanije u kojoj je veliki dio karijere proveo upravo izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi i koji je i dalje član upravnog odbora te kompanije.

WeChat Elon Musk želi od Twittera napraviti zapadnu verziju kineskog WeChata

Jedna od želja Khosrowshahija jest od Ubera napraviti superaplikaciju. Ako vam se tako nešto čini poznato, u pravu ste jer slične ambicije ima i Elon Musk sa svojom platformom X za koju se nada kako će s vremenom postati puno više od društvene mreže te će se koristiti za plaćanja, komunikaciju i slično.

Planovi Ubera i njihove potencijalne superaplikacije, pogotovo s potencijalnim preuzimanjem Expedije usmjereni su, očito, ponajviše na prijevoz, dostave, putovanja, rezervacije smještaja i slično. Dakle, žele postati jedno mjesto putem kojeg ćete moći rezervirati sve što vam treba za putovanje - od taksija, preko prijevoza pa do smještaja.

Ipak, čini se kako do potencijalne akvizicije neće doći tako skoro. Naime, interes kompanije za preuzimanjem Expedije još je u ranoj fazi te je Khosrowshahi tijekom posljednjih mjeseci razgovarao sa savjetnicima oko mogućnosti akvizicije. No konačna odluka još nije donesena te, barem do sada, još nisu pristupili Expediji i uputili im službenu ponudu. Posebno se naglašava kako će se Uber prema Expediji “postaviti prijateljski”, no njihov izvršni direktor, s obzirom na svoju povijest, ali i trenutačnu situaciju i mjesto u odboru Expedije, vjerojatno će se isključiti iz potencijalnih pregovora.

Trenutačna vrijednost ove tvrtke iznosi oko 20 milijardi dolara te bi, ako zaista dođe do preuzimanja, to bila najveća Uberova akvizicija u povijesti. Tržišna vrijednost Ubera višestruko je veća te iznosi više od 170 milijardi dolara.

Dara Khosrowshahi, Uber Uber dogovorio suradnju s kineskim proizvođačem električnih automobila

Što se tiče Uberova glavnog biznisa, taksi-prijevoza, CEO Dara Khosrowshahi nedavno je imao zanimljiv komentar vezan uz elektrifikaciju. Naime, njegova kompanija potiče vozače na prijevoz električnim automobila, a ista je stvar s putnicima pa su predstavili opciju unutar svoje aplikacije za pozivanje isključivo električnih taksija. Khosrowshahi je rekao da, kako je broj e-taksija ipak manji u odnosu na benzince, to znači da bi putnici dolazak automobila trebali čekati nekoliko minuta duže, no kaže kako je to cijena borbe za čist okoliš.

Izvor: Benzinga
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti