Uber zaposlio hakere automobila

Nakon što su svima pokazali kako je moguće s računala iz svoje kuće preuzeti kontrolu i volan automobila, dvojicu stručnjaka za sigurnost odmah je zaposlio Uber

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.08.2015. / 10:21

Uber zaposlio hakere automobila

Vijesti o hakiranju najčešće su povezane s napadima na računala, rušenjem internetskih stranica, krađom osobnih podataka, odnosno krađom novca s bankovnih računa, no kako tehnologija postaje sve veći dio naših života, tako raste i opasnost od puno opasnijih hakerskih napada koji nam više neće krasti samo privatnost i novac, već bi njihovi napadi mogli imati i smrtne posljedice. Način na koji bi to mogli postići prošlog su mjeseca pokazali stručnjaci za sigurnost Charlie Miller i Chris Valasek te su se o njihovom pothvatu raspisali mediji diljem svijeta, a oni su ukazali na velike opasnosti koje će nam prijetiti u budućnosti kada jednom volane naših automobila predamo računalima koja bi njima trebala upravljati puno sigurnije od ljudi. Miller i Valasek iskoristili su sigurnosni propust u Jeep Cherokeeju kojim je upravljao novinar Wireda te su preuzeli kontrolu nad njegovim automobilom – iako su sve radili u kontroliranim uvjetima u dogovoru s novinarom, on je ipak doživio šok kada je automobil, bez da je mogao na to utjecati, sletio s ceste (bez ikakvih posljedica).

Hakiran automobil u vožnji: Zbog ovakvih propusta moglo bi biti mrtvih!

Fiat Chrysler povukao je 1,4 milijuna automobila kako bi riješili ovaj propust, odnosno nadogradili softver, a možemo samo zamisliti što bi se dogodilo kada bi hakeri u budućnosti pronašli neki sličan propust u automobilima kojima upravljaju računala. Osim što su nam svima 'otvorili oči' i ukazali na ovu opasnost te svojim pothvatom zaradili mjesto na naslovnicama najpopularnijih svjetskih portala, Miller i Valasek hakiranjem automobila privukli su i brojne kompanije koje su se zainteresirale za njihove usluge. Jedna od tih kompanija bio je i Uber zbog kojeg su oni napustili dotadašnja radna mjesta i sada će u ovoj (kontroverznoj) kompaniji biti zaduženi za razvoj sigurnosnog programa, odnosno trebali bi automobile Uberovih vozača zaštititi od hakerskih napada i preuzimanja kontrole nad njima. 'Zaista, tko će bolje zaštiti vaše automobile od ljudi koji mogu preuzeti kontrolu nad njima s bilo kojeg mjesta na svijetu', komentirali su ovaj Uberov potez na stranici Digital Trends.

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti