Uber želi jeftinije električne automobile: Evo kako to misli postići

Uber je posvećen elektrifikaciji i želi da do kraja ovog desetljeća sva njihova vozila imaju električne motore.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.01.2023. / 09:39

Taxi (Foto: Afp)

Kao što većina proizvođača automobila namjerava u nekoj budućnosti benzince i dizelaše zamijeniti vozilima s električnim motorom, slično namjeravaju napraviti i u Uberu. Američka kompanija želi da s godinama njihovi vozači napuste vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem i voze samo električna vozila. Problem je, naravno, što elektrifikacija zahtijeva puno veće početne troškove jer su cijene e-vozila i dalje veće u odnosu na klasične automobile.

Uber (Foto: AFP) Uber i Aurora imaju rješenje za veliku potražnju za transportom tijekom blagdana - autonomne kamione

Izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi, čini se, ima rješenje za takav problem te, prema posljednjem medijskom izvještaju, trenutačno surađuje s proizvođačima automobila s ciljem razvoja cjenovno povoljnijih e-automobila. Zanimljiv je način na koji namjeravaju postići to sniženje cijene - ograničenjem maksimalne brzine vozila.

S obzirom na to da se ljudi s Uberom ponajviše voze po gradovima, nije potrebno da takva vozila imaju veliku maksimalnu brzinu i Khosrowshahi u takvim slabijim motorima vidi priliku za proizvodnju jeftinijih automobila. Također razmatraju i promjenu unutarnjeg dizajna vozila te bi sjedala unutra trebala biti okrenuta tako da putnici u vozilima gledaju jedni prema drugima.

No niti to nije sve. Naime, kompanija razmatra proizvodnju posebnih vozila na dva ili tri kotača koja bi bila napravljena isključivo za dostavu. Takva vrsta vozila imala bi i poseban prtljažnik u koji bi se stavile stvari za dostavu, a male dimenzije omogućile bi dostavljačima lakše i brže kretanje po prometnim ulicama. Također, i ta će vozila pokretati električni motori.

Tesla Neočekivan problem: Kada korisnici Ubera naruče Teslu, često ne znaju otvoriti vrata automobila

Iz Ubera nisu htjeli otkriti s kojim automobilskim kompanijama trenutačno surađuju, no treba podsjetiti kako su prošle godine u suradnji s britanskim Arrivalom predstavili zajednički koncept automobila napravljenog isključivo za Uber.

Izvor: Tech Crunch
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti