Učenici obilježili Dan sigurnosti na internetu uz Minecraft Education Edition

Povodom Dana sigurnosti na internetu Microsoft Showcase škola OŠ Popovača bila je domaćin Minecraft Education Edition natjecanja u kojem je sudjelovalo 100-ak učenika iz Popovače, Dubrovnika, Splita, Rijeke i Dvora.

Martina Čizmić | 12.02.2020. / 16:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

OŠ Popovača je povodom Dana sigurnosti na Internetu, koji se jučer obilježio širom svijeta, pod pokroviteljstvom Microsofta Hrvatska organizirala natjecanje za škole prijatelje u Minecraft Education Editionu. Škola je virtualno ugostila 8 škola prijatelja iz Dubrovnika, Splita, Rijeke i Dvora, a učenici su se međusobno nadmetali u Minecraft Education Editionu i istovremeno učili o online sigurnosti te u interaktivnom i dinamičnom okruženju obilježili Dan sigurnosti na internetu.

Minecraft Education Edition je popularna igra koja je munjevitom brzinom ušla u učionice diljem svijeta. Zahvaljujući posebno osmišljenim obilježjima Minecrafta za obrazovanje, učenici mogu učiti kroz igru u skladu s propisanim kurikulumom, razvijati komunikacijske vještine, stjecati odgovornost, razvijati empatiju te kritički promišljati o problemu koji je pred njima. U natjecanju na Dan sigurnosti na internetu sudjelovalo je stotinjak učenika dobi od 10 do 14 godina, a voditelji timova su bili njihovi učitelji. Natjecanje se održalo putem Teams platforme. Uoči natjecanja svi sudionici poslušali su uvodnu radionicu „Preuzimanje i predstavljanje svijeta M:EE – Sigurnost na internetu“ koja ih je upoznala s Minecraft Education Editionom i osnovnim pravilima koje doprinose online sigurnosti. Pobjednik natjecanja je tim iz OŠ Dvor, a svi članovi tima osvojili su i vrijedne nagrade. Kroz natjecanje i radionicu učenici su na zabavan i informativan način saznali više o sigurnosti na internetu. Cilj Minecraft Education Edition „svijeta“ je da se i dalje nastavi koristiti u informatici. „Svijet“ je napravljen po dobnim grupama, odnosno prilagođen dobi djece od 6 do 8, 8 do 10, 10 do 12 te djeci od 12 do 14 godina. Sav sadržaj je u potpunosti prilagođen tako da prati uzrast djece. Tijekom natjecanja koje je organizirala OŠ Popovača djeca su se natjecala u jednoj stazi, a ostale će proći s učiteljima na satima informatike i na taj način usvajati nova znanja. Minecraft Education Edition „svijet“ prvi je koji je napravljen na hrvatskom jeziku i prvi „svijet“ na temu Internet sigurnosti uopće.

Dan sigurnosti na internetu (Safer Internet Day) počeo se obilježavati 2004. godine, a tijekom godina običaj se proširio na čak 150 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska. Od zlostavljanja koje se događa online do društvenih mreža, svake godine cilj Dana sigurnosti na Internetu je podići svijest o sve većim izazovima online pa se zato redovito odabire tema koja na najbolji način adresira aktualnu problematiku. Ovogodišnja tema je „Zajedno za bolji Internet“ („Together for a better Internet“). Povodom Dana sigurnosti na internetu, Microsoft je pred ljude širom svijeta postavio izazov da prihvate „digitalnu uljudnost“ i tretiraju jedni druge online s poštovanjem i dostojanstveno.

Kao tvrtka koja 16 godina sudjeluje u obilježavanju Dana sigurnosti na internetu, Microsoft želi potaknuti ljude širom svijeta da prihvate Izazov digitalne uljudnosti (Digital Civility Challenge) i nauče više o online sigurnosnim rizicima putem najnovijeg Indeksa digitalne uljudnosti (Digital Civility Index). Indeks se bazira na anketi provedenoj u svibnju 2019. godine u 25 zemalja¹ kako bi se utvrdili stavovi i percepcije tinejdžera (u dobi od 13 do 17 godina) i odraslih (u dobi od 18 do 74 godine) o trenutnom stanju digitalne uljudnosti. Postavljala su se pitanja poput „koje ste online rizike doživjeli vi i osobe iz vašeg užeg okruženja, kada i koliko često su se pojavljivali rizici te koje su bile posljedice i što ste poduzeli.“ Anketa je mjerila izloženost ispitanika 21 online riziku unutar četiri područja – bihevioralnog, reputacijskog, seksualnog i osobnog u smislu nametljivog ponašanja. Microsoftov Indeks digitalne uljudnosti utvrdio je značajnu izloženost online rizicima te je od početka provođenja ankete 2016. godine na najnižoj razini do sada, što ukazuje na sve veću pojavu neželjenih ponašanja na internetu. Anketa je ispitala 21 rizik, a top 5 rizika su: 1. neželjeni kontakt, 2. obmane, podvale i prijevare, 3. neželjene poruke seksualnog sadržaja 4. loše ponašanje i 5. trolanje. Najveća razina izloženosti riziku utvrđena je kod ispitanika milenijske generacije (od 18 do 34 godine starosti). Također je utvrdila da online rizici mogu uzrokovati bol, pa čak i suicidalne misli. Upravo zato Microsoft poziva sve da prihvate Izazov digitalne uljudnosti koji se temelji na 5 ideala o kojima se može saznati više putem web stranice Izazova.

Povodom Dana sigurnosti na internetu Microsoft je predstavio i novi koncept igre usmjerene prema mladima i edukatorima. Igra Thumbs Up, Bug Down napravljena je da bi učiteljima pomogla da nauče svoje učenike da iskoriste maksimum od interneta te istovremeno budu sigurni online. Riječ je o igri koja se igra na igraćoj ploči te je osmišljena da bude zabavna za učenike te da je učitelji mogu jednostavno koristiti u učionici, a cilj joj je da mlađi učenici (dobi od 6 do 8 godina) razumiju važnost online uljudnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti