Učinkovitost cjepiva Sputnik V protiv novih varijanti koronavirusa pod velikim upitnikom: Južnoafrička varijanta ga vrlo lako izbjegava

Nova studija učinkovitosti cjepiva protiv COVID-19 objavljena u znanstvenom repozitoriju medRxiv donosi podatke koji kraj pandemije pomiču dalje prema horizontu.

Branimir Vorša | 06.04.2021. / 12:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Većina cjepiva koja su trenutno u uporabi protiv COVID-19 koncentirana su na proizvodnju antitijela na šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, pomoću kojeg taj virus ulazi u ljudske stanice.

No, već neko vrijeme u svijetu kruže i nove varijante koronavirusa, među kojima su kao najopasnije identificirane britanska B.1.1.7, južnoafrička B.1.351 te Brazilska P.1.

Ono što sve te tri varijante imaju zajedničko jesu mutacije na šiljastom proteinu. Točnije, sve tri imaju zajedničku mutaciju N501, dok južnoafrička i brazilska imaju zajedničke mutacije K417N/T i E484K.

Od navedenih posebno je značajna mutacija E484K, koju se asocira s izbjegavanjem antiseruma i monoklonalnih antitijela. Zbog toga južnoafrička i brzilska varijanta pokazuju imunološki bijeg pred prvim valom cjepivom potaknutih antitijela.

Cjepiva s najvećom učinkovitošću koriste stabilan oblik šiljastog proteina s dvije uparene zamjene prolina, koje ga zadržavaju u predfuzijskom obliku.

Druga cjepiva koriste šiljak divljeg tipa i mogu zaštititi osobu od teškog oblika bolesti, ali ne i od infekcije zbog niže razine neutralizirajućih antitijela.

Među potonja cjepiva spadaju Astra Zeneca i Sputnik V. Cjepivo Astra Zenece, pokazala je studija, nije uspjelo spriječiti nastanak slabog do umjerenog oblika bolesti COVID-19 nakon infekcije južnoafričkom varijantom novog koronavirusa.

Obzirom da se Sputnik V koristi u južnoameričkim zemljama, postoji velika potreba za njegovim testiranjem učinkovitosti na nove otporne varijante virusa koje su pronađene u tom dijelu svijeta, uključujući i brazilsku varijantu.

Navedena studija ispituje aktivnost neutralizirajućeg seruma u desetak uzoraka osoba koje su primile Sputnik V cjepivo u Argentini. Ono što su otkrili jest da Sputnik V cjepivo ne uspjeva neutralizirati niti 50 posto viralnih čestica južnoafričke varijante koronavirusa te tek uspijeva neutralizirati 50 psoto viralnih čestica varijanti s E484K mutacijom na šiljastom proteinu.

Drugim riječima, studija zaključuje da titre za neutralizaciju virusa kod cjepiva Sputnik V su smanjene sedam puta za južnoafričku varijantu te triput za varijante s E484K mutacijom.

Ostala cjepiva

Rezultati dobiveni za cjepivo Sputnik V u skladu su s rezultatima dobivenim za ispitivanje učinkovitosti cjepiva Astra Zenece čija je neutralizirajuća aktivnost protiv južnoafričke varijante pala 4 do 33 puta. Sedam od 12 cijepljenih osoba tim cjepivom pokazalo je nikakvu neutralizirajuću aktivnost cjepiva protiv južnoafričke varijante.

Slične, iako manje značajne redukcije učinkovitosti zabilježene su i kod cjepiva Moderne i Pfizera, čiji je kapacitet neutralizacije pao 7 do 8 puta kod navedene varijante novog koronavirusa.

Autori studije pozivaju na povećan nadzor učinkovitosti cjepiva Sputnik V protiv novih varijanti koronavirusa, ističući da otkrivanje koje varijante se mogu i dalje širiti čak i među cijepljenom populacijom te prirodno imunim pojedincima, može pomoći u odluci trebaju li se cjepiva modernizirati kako bi se takvo širenje zaraze obuzdalo, a pandemija uspješno privela kraju.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti