Udružili snage i krenuli u zajednički posao: ''Naše prijateljstvo nalazi se u ovoj smjesi i nadam se da će to okusiti svi oni koji je odluče kupiti''

Njihova je vizija povratak tradicionalnim metodama i kvalitetnim namirnicama, ali s mišlju kako udovoljiti modernom potrošaču.

Zimo Zimo | 06.11.2023. / 11:00

Startaj Hrvatska 2023: Barun
Startaj Hrvatska 2023: Barun (Foto: Nova TV)

Marija Kuća i Luka Međeral odlučili su na stol vratiti domaći kruh koji nosi note tradicije, a koji se s lakoćom priprema, pa sada tržištu nude mješavinu za bezglutenski kruh od kukuruza, heljde i riže pod nazivom Barun, koji su predstavili u petoj epizodi emisije "Startaj Hrvatska".

Svoju prijateljsku priču Luka i Marija započeli su još u srednjoj školi, gdje ih je spojila ljubav prema punku, kada su zajedno išli na koncerte. Prijateljstvo su nastavili njegovati i kad su im se putevi razdvojili. Naime, Luka se preselio u London, gdje radi kao kuhar i gdje je neko vrijeme radio na recepturi za mješavini za kruh.

Marija je primijetila da se sve brzo mijenja te da su se ljudi odmaknuli od zemlje i starih zanata, a upravo su o tome razgovarali njih dvoje – kako su stvari neodržive ako izumru pojedini zanati. Ona se sjetila da su njezini baka i djed imali mlin, a Luka ju je potaknuo da na mlinu proizvode brašno. No na tome nije stalo, dogovorili su se da će zajedno raditi smjese za kruh.

To je spoj modernoga i tradicionalnoga. Moderan čovjek zahtijeva nešto brzo, instant, da ne moraš biti posebno vješt u kuhinji, govori Marija.

Luka se potom obvezao osmisliti recepte, a Marija nabaviti mlin. Za nabavu mlina imali su pomoć njezina oca, koji ga je pronašao u samo jednom danu. Uz podršku bližnjih započeli su kreirati recepte, a Luka napominje da je početne već radio u Londonu, te su ih zajedničkim radom osmislili do kraja.

Naziv Barun smišljali su nakon što su već imali proizvod, tijekom okupljanja prijatelja za jednom večerom. Tog se imena za proizvod dosjetila Marijina sestra.

Startaj Hrvatska, epizoda 5 nakon Startaj Hrvatska, epizoda 5 nakon - 2

Poveznica je to između gornjeg i donjeg staleža, u nekim prošlim vremenima, a to je dovoljno jaka riječ da bi mogla predstavljati naš proizvod, zaključila je Marija.

Njihova je vizija povratak tradicionalnim metodama i kvalitetnim namirnicama, ali s mišlju kako udovoljiti modernom potrošaču. Nude tri smjese za kruh – od heljde, riže i kukuruza. Smjese se temelje na brašnu od cjelovitog zrna te su bogat izvor vlakana. Receptura je pažljivo osmišljena kako ne bi sadržavala ulja i masti, a priprema je brza i jednostavna. Sve što trebate učiniti jest dodati vodu, s obzirom na to da su smjese već obogaćene potrebnim začinima. U središtu filozofije je kameni mlin za brašno koji reproducira klasičan postupak ručnog mljevenja. Takav mlin osigurava nisku temperaturu mljevenja, čuvajući tako hranjive vrijednosti žitarica.

Za bezglutensku varijantu odlučili smo se jer nema dosta tih varijanti u Hrvatskoj, ističe Luka, a Marija napominje da se u kukuruznom kruhu osjeća kukuruz, a u heljdinom heljda, samo je sve intenzivnije.

S mišlju kako im "Startaj Hrvatska" može pomoći realizirati ideju prije negoli bi to mogli sami napraviti, prijavili su se u projekt. Nakon audicije u pogon su im došli SPAR-ovi stručnjaci za kontrolu kvalitete, pri čemu je, kaže Marija, dobila more informacija. Odmah su prionuli na ispravljanje nepravilnosti i riješili ih u roku od mjesec dana.

Startaj Hrvatska, epizoda 5 nakon Startaj Hrvatska, epizoda 5 nakon - 6

Da budemo spremni, kupili smo printer i kod kuće printali papirologiju prije sastanka na koji su nas zvali, ispričala je Marija prije sastanka s predsjednikom Uprave SPAR Hrvatske Helmutom Fenzlom. On im je priopćio da su ušli u projekt. Potom su se uputili saznati svoju prvu narudžbu u SPAR-ovo skladište.

Vaš je proizvod tradicionalan u ovim našim modernim vremenima, rekla im je Žana Lovrić, direktorica nabave prehrane i near fooda, koja im je priopćila da će SPAR od njih naručiti ukupno 6000 komada mješavine za kruh od heljde, riže i kukuruza, odnosno po 2000 komada za svaku od njih. 

Još uvijek ne mogu vjerovati da se ovo stvarno događa. Prošli smo zbilja dug i naporan put za sve ovo, ali sve se na kraju isplatilo. Kad malo bolje razmislim, na neki se način naše prijateljstvo nalazi u ovoj smjesi za kruh i nadam se da će to okusiti svi oni koji ga odluče kupiti, kazala je Marija.

Njihova smjesa za kruh nalazi se, uz bok s još sedam proizvoda, na posebnim plavim policama u svim INTERSPAR hipermarketima i odabranim SPAR supermarketima diljem Hrvatske, a samo jedan od njih bit će proglašen hit-proizvodom godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti